ßßß Cookit - przepis na Sposób przyrządzenia spaghetti aglio olio e peperoncino

Sposób przyrządzenia spaghetti aglio olio e peperoncino

nazwa

Wykonanie

Szef kuchni restauracji włoskiej Pasta i Basta poleca przepis na spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino - najprostszą pastę pod słońcem. Możesz użyć gotowego makaronu lub przygotować domowe spaghetti . Potem wystarczy tylko dodać sos i gotowe. Uwaga, Aglio Olio musi być ostre jak brzytwa!
Składniki:
oliwa z oliwek - 90ml
czosnek - 1 lub 2 ząbki
peperoncino - szczypta
natka pietruszki - 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
parmezan do posypania
Siekamy czosnek i natkę pietruszki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekany czosnek, sól, pieprz, papryczkę peperoncino oraz posiekaną natkę pietruszki. Na rozgrzaną patelnię z przyprawami wkładamy ugotowane wcześniej al dente spaghetti. Mieszamy i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu. Przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem i gotowe.
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/10,134217,14619925,jak-przyrzadzic-spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino-latwy-przepis.html