Szef kuchni restauracji włoskiej Pasta i Basta poleca przepis na spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino - najprostszą pastę pod słońcem. Możesz użyć gotowego makaronu lub przygotować domowe spaghetti . Potem wystarczy tylko dodać sos i gotowe. Uwaga, Aglio Olio musi być ostre jak brzytwa!Składniki:oliwa z oliwek - 90mlczosnek - 1 lub 2 ząbkipeperoncino - szczyptanatka pietruszki - 1 łyżeczkasól, pieprz do smakuparmezan do posypaniaSiekamy czosnek i natkę pietruszki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekany czosnek, sól, pieprz, papryczkę peperoncino oraz posiekaną natkę pietruszki. Na rozgrzaną patelnię z przyprawami wkładamy ugotowane wcześniej al dente spaghetti. Mieszamy i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu. Przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem i gotowe.