Wykonanie
Kolejne pesto jakie zrobiłam to
orzechowe. Bardzo lubię tę nutę w różnego rodzaju potrawach, zarówno na słodko jaki i na słono. Pesto można zrobić tradycyjnie na bazie
bazylii a ja zrobiłam z
pietruszki, którą bardzo lubię i która też się tu świetnie sprawdza.
Makaron z takim pesto smakuje bosko:)
Skłądniki:1/2 szklanki obranych
orzechów włoskich2 ząbki
czosnkupęczek
natki pietruszkiok. 100 ml
oliwy3 łyżki tartego
parmezanusól,
pieprzOrzechy prażyć na suchej patelni kilka minut cały czas mieszając. Do kielicha blendera wrzucić obrany
czosnek, uprażone
orzechy oraz listki
pietruszki. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. W trakcie miksowania wlewać cienkim strumieniem
oliwę. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem i tartym
parmezanem. Dokładnie wymieszać. Trzymać w lodówce.Smacznego:)