ßßß
(3-4 porcje)Składniki:1/2 główki młodej kapusty, poszatkowanej (lub całą główkę jeśli jest mała)2 pomidory, pokrojone w kostkę (lub 1x400g krojonych pomidorów w puszce)400 g różnych wędlin, pokrojonych w kostkę1 duża cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki koncentratu pomidorowego,2 liście laurowe,3 ziarenka ziela angielskiego,sól, pieprz i cukier do smaku2 łyżki posiekanego koperkuPrzygotowanie:Włóż kapustę do średniego rondla, zalej odrobiną wody, posól, przykryj i gotuj do miękkości (przez około 10 minut).Wędlinę włóż do rozgrzanej patelni, podsmaż do zarumienienia, po czym dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Cebulę i wędlinę przełóż do kapusty i wymieszaj.Do bigosu włóż ziele angielskie, listki laurowe, pomidory i koncentrat pomidorowy wraz z koperkiem i dopraw całość odrobiną soli, pieprzu i cukru. Całość gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut i podawaj z ulubionym pieczywem.Smacznego!
English versionYoung cabbage stew(3-4 servings)Ingredients:1/2 of young cabbage, chopped (or 1 if cabbage is small)2 tomatoes, diced (or 1x400g tin of chopped tomatoes)400 g sausage, bacon etc., diced1 large onion, diced2 tablespoons of tomato paste,2 bay leaves,3 dried allspice berries,salt, pepper and sugar to taste2 tablespoons of chopped dillPreparation:Place the cabbage in a medium pot, add a little water, season with salt, cover and cook until tender (for about 10 minutes).Heat medium pan over large heat, add sausage and cook until browned, nect add the onions and cook until translucent. Transfer the onion and sausage to the cabbage and mix.Add allspice, bay leaves, tomatoes, dill and tomato paste in the stew and season with salt, pepper and sugar to taste. Cook on low heat, stirring occasionally, for about 10 minutes and serve with your favorite bread.Enjoy!
Share the post "Bigos z młodej kapusty / Young cabbage stew"


