ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta z pomidorami

nazwa

Wykonanie

W tym roku nie mam własnych działkowych pomidorów. Te sklepowe nie mają u nas specjalnego powodzenia, bo albo są wszystkie niedojrzałe i nie nadają się do niczego, albo wszystkie dojrzewają jednocześnie i muszę je jakoś zagospodarować. Dziś wylądowały w kapuście. Lubicie młodą kapustę z pomidorami? To naprawdę banalny, a bardzo smakowity dodatek do wszystkich mięsnych i rybnych dań.
Składniki:
1 młoda kapusta
4 duże dojrzałe pomidory
dużo koperku
1 cebula
1 łyżka masła ghee
1 łyżka mąki krupczatki
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki wody
Wykonanie:
Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle w garnku, w którym będziemy gotować kapustę. Pomidory naciąć na krzyż i zalać je wrzątkiem, by łatwiej było obrac je ze skóry, bo skórek z pomidorów należy się pozbyć. Pokroić na małe cząstki i dołożyć do cebuli. Przesmażyć całość .
Poszatkować drobno kapustę i dorzucić do garnka. Wlać wodę. Nie dodawaj za dużo wody nawet jeśli z początku wyda Ci się, że jest jej za mało. Kapusta w trakcie gotowania "puści"jej sporo. Wtedy byłoby jej za dużo, a szkoda byłoby odlewać takie multum minerałów, same dobroci. Całość mieszamy przykrywamy i dusimy do miękkości. Młoda kapusta szybko jest miękka. U mnie było to 20 minut.
Na koniec doprawić przyprawami, dodać koperek. Ponieważ moje pomidory były mało pomidorowe, musiałam ratować się koncentratem pomidorowym.
Na koniec wsypać łyżkę mąki krupczatki ( nie zbryla się i nie tworzy grudek) i gotować jeszcze około 3 minut, by mąka się rozkleiła i związała nadmiar wody. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/08/mloda-kapusta-z-pomidorami.html