Wykonanie
W tym roku nie mam własnych działkowych
pomidorów. Te sklepowe nie mają u nas specjalnego powodzenia, bo albo są wszystkie niedojrzałe i nie nadają się do niczego, albo wszystkie dojrzewają jednocześnie i muszę je jakoś zagospodarować. Dziś wylądowały w
kapuście. Lubicie
młodą kapustę z pomidorami? To naprawdę banalny, a bardzo smakowity dodatek do wszystkich
mięsnych i
rybnych dań.Składniki:1
młoda kapusta4 duże dojrzałe
pomidorydużo
koperku1
cebula1 łyżka
masła ghee1 łyżka
mąki krupczatki
sól,
pieprz, 1/2 łyżeczki
cukru1 czubata łyżka
koncentratu pomidorowego3/4 szklanki
wodyWykonanie:Pokrojoną
cebulę zeszklić na
maśle w garnku, w którym będziemy gotować
kapustę.
Pomidory naciąć na krzyż i zalać je wrzątkiem, by łatwiej było obrac je ze skóry, bo skórek z
pomidorów należy się pozbyć. Pokroić na małe cząstki i dołożyć do
cebuli. Przesmażyć całość .Poszatkować drobno
kapustę i dorzucić do garnka. Wlać
wodę. Nie dodawaj za dużo
wody nawet jeśli z początku wyda Ci się, że jest jej za mało.
Kapusta w trakcie gotowania "puści"jej sporo. Wtedy byłoby jej za dużo, a szkoda byłoby odlewać takie multum minerałów, same dobroci. Całość mieszamy przykrywamy i dusimy do miękkości.
Młoda kapusta szybko jest miękka. U mnie było to 20 minut.Na koniec doprawić
przyprawami, dodać
koperek. Ponieważ moje
pomidory były mało
pomidorowe, musiałam ratować się
koncentratem pomidorowym.Na koniec wsypać łyżkę
mąki krupczatki ( nie zbryla się i nie tworzy grudek) i gotować jeszcze około 3 minut, by
mąka się rozkleiła i związała nadmiar
wody. Życzę smacznego!