Wykonanie
Share the post "Idealne
jajka w koszulce / Poached eggs"
Jajka w koszulce zazwyczaj kojarzyły mi się z restauracjami i programami kulinarnymi. Z wypiekami na twarzy oglądałam zmagania uczestników, którzy za zadanie
mieli przygotować idealne
jajko w koszulce i przyznam, że nie wyglądało to na łatwe zadanie. Któregoś pięknego dnia postanowiłam zmierzyć się z tematem. Obejrzałam kilka tutoriali i próbowałam wbijać
jajka w tą gotującą się
wodę, próbowałam tworzyć
wiry i mieszać kiedy trzeba, ale zazwyczaj kończyło się to porażką.
Jajka były smaczne, jednak nie wyglądały ja te z programów kulinarnych. Natknęłam się jednak na przepis na idealne
jajka w koszulce Gordona Ramsaya, a moje doświadczenia z jego przepisami wspominam bardzo pozytywnie. Na początku delikatnie mieszamy lekko wrzącą
wodę i później w miarę potrzeby pomagamy się
jajku uformować i tyle, od tamtej
pory robię je właśnie w jego sposób. Tak przygotowane
jajka idealnie wręcz nadają się na tosty z
awokado lub na
szparagi:)Kilka ważnych kwestii:do tej metody należy
mieć jajka w miarę świeże
woda ma tylko delikatnie wrzećnależy dodać odrobinę
octu, żeby
jajka miały odpowiedni kształt a
białko ładnie się ścięłoKorzystam z metody Gordona Ramsaya opisanej na tej stronie

Scroll down for recipe in English(4
jajka)Składniki:2 łyżki
octu z
białego wina4
jajkasólPrzygotowanie:Do średniego rondla wlej
wodę i delikatnie zagotuj.Dopraw wrzącą
wodę solą i dodaj
ocet z
białego wina. Zam ieszaj delikatnie
wodę łyżka lub trzepaczką, aż zacznie wirować. Wbij
jajka w pojedyncze małe miseczki i delikatnie zsuń
jajka z małej wysokości nad gotującą się
wodą (po tym etapie “pomagam” łyżką uformować ich kształt). Zmniejsz ogień żeby
woda tylko delikatnie się gotowała i gotuj
jajka przez 2 minuty. Sprawdź łyżką i jeśli są zwarte po naciśnięciu, wyjmij z
wody łyżką cedzakową, jeśli są wciąż bardzo miękkie, gotuj kolejne 10 sekund.Wyjmij gotowe
jajka łyżką cedzakową na na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar
wody. Dopraw
solą i
pieprzem i wyłóż ładniejszą stroną do góry na tosty,
szparagi lub na co tylko chcesz. Podawaj natychmiast!Smacznego!

English versionPoached eggs(4 eggs)Ingredients:2 tablespoons white
wine vinegar4 eggssaltPreparation:Fill a medium-size saucepot with cold water and bring to a gentle boil.Season boiling water with salt and add white
wine vinegar. Stir the water with a
whisk until swirling. Crack eggs into individual small bowls and lower each bowl and gently drop eggs into water. Turn heat down to gentle simmer and cook eggs for 2 minutes, then check them. If they are firm to touch, remove from water with slotted spoon, if they wobble, return to water for another 10 seconds.Remove eggs to paper towel-lined
plate to drain excess moisture. Turn eggs presentation
side up, season with salt and pepper and transfer to the tops of each toast or asparagus.
Serve immediately.Enjoy!

Share the post "Idealne
jajka w koszulce / Poached eggs"



