Wykonanie
Do wysokiego garnka wlewamy
wodę i
ocet i razem zagotowujemy.
Jajko w temperaturze pokojowej wbijamy do małej filiżanki. Kiedy
woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i za pomocą łyżki mieszamy ją tak długo, aż na środku pojawi się wir. Jednym, sprawnym ruchem wlewamy
jajko z filiżanki w sam środek kręcącego się
wiru. Gotujemy ok. 3 minut.
Jajko delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Osuszamy na ręczniku papierowym i układamy na talerzu/sałacie/kanapce. Przed podaniem solimy i
pieprzymy. Smacznego!

Rady :
Jajko do przygotowania
jajka w koszulce musi być bardzo świeże.Po wlaniu
jajka do
wodnego wiru można delikatnie zagarnąć do środka rozpływające się
białko, tak aby
jajko nabrało okrągłego kształtu.
Ocet ma za zadanie natychmiastowe ścięcie się
białka. Można dodać go tyle, ile chcemy, jednak nie mniej niż 1 łyżkę.
Jajko solimy dopiero po podaniu na talerz, nie należy solić
wody w której się gotuje.