Wykonanie
Jakiś czas temu natrafiłam na pięknie podane
jajka w koszulce. Troszkę poczytałam i pooglądałam zdjęć i filmików na temat ich przyrządzania. Każdy ma swój sposób, więc i ja łącząc wszystkie wiadomości jakie uzyskałam zrobiłam takie
jajka.
Składniki:2
jajka,2 łyżki
octu,
woda.Przygotowanie:
Jajka wbić do osobnych miseczek.
Wodę z
octem zagotować i zmniejszyć ogień by lekko się gotowała. Łyżką zamieszać
wodę, tak by powstał lekki wir. Z bliska, jak najbliżej
wody wlewamy
jajko w ten wir.
Białko obtoczy w tym momencie
żółtko. Można pomóc sobie łyżką, gdyby słabo
białko obtoczyło
żółtko. Gotować na bardzo małym ogniu ok.2 - 3min. Najlepiej obserwować i gdy się zobaczy, że
białko się ścięło wyciągnąć. Wyciągnąć łyżką cedzakową, delikatnie by
jajko nie pękło. Położyć na papierze do odsączenia. Można również ugotowane
jajka najpierw włożyć do miski w ciepłą
wodą by pozbyć się troszkę zapachu
octu. Tuż przed podaniem można posolić i popieprzyć.
Jajka w koszulce można jeść z wieloma dodatkami.Smacznego!!!