Wykonanie
Jajka podaje się na rozmaitesposoby: na twardo, miękko,po wiedeńsku, w formie omletu,jajecznicy, zapiekane, w sosie,sadzone itd. Wyliczać można bez końca.
Jajka do gotowania w koszulkachmuszą być bardzo świeże.Zawsze wcześniej wbijam je namały talerzyk, by upewnić się, żetakie właśnie są.W szerokim garnku gotuję
wodę,dolewam do niej 3-4 łyżki
octu,wsypuje łyżkę
soli. Trzymamtalerzyk nad samą powierzchnią i szybkim ruchem wlewam
jajkodo wrzątku. Łyżką zgarniam
białkodo środka i gotuję 2-4 minuty w zależności od tego, jakie ma pozostać
żółtko.Po ugotowaniu wyjmuję drewnianą, cedzakową łyżką.Jest to podstawowy, tradycyjny sposób przyrządzania
jajek w koszulkach.To jednak nie wszystko :)Okazuje się, że można zrobić to o wiele szybciej i znacznie prościej.
Jakiś czas temu otrzymałam dwie silikonowe miseczki - garnuszki przeznaczonedo gotowania
jajek w koszulkach. Wystarczy posmarować je wewnątrz
masłem,albo odrobiną
oleju, wbić
jajko, położyć na wrzątek i przykryć.Po 3-4 minutach
jajko jest gotowe. Bez problemu wyślizguje się foremki,ma idealny kształt i zawsze się udaje.Na opakowaniu jest informacja, że można w nich przyrządzić różne desery,takie jak panna cotta, czy
pudding.Polecam smacznie i radośnie :)