ßßß Cookit - przepis na Jak ugotować jajko w koszulce?

Jak ugotować jajko w koszulce?

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jajka podaje się na rozmaite
sposoby: na twardo, miękko,
po wiedeńsku, w formie omletu,
jajecznicy, zapiekane, w sosie,
sadzone itd. Wyliczać można bez końca.
Jajka do gotowania w koszulkach
muszą być bardzo świeże.
Zawsze wcześniej wbijam je na
mały talerzyk, by upewnić się, że
takie właśnie są.
W szerokim garnku gotuję wodę,
dolewam do niej 3-4 łyżki octu,
wsypuje łyżkę soli. Trzymam
talerzyk nad samą powierzchnią i szybkim ruchem wlewam jajko
do wrzątku. Łyżką zgarniam białko
do środka i gotuję 2-4 minuty w zależności od tego, jakie ma pozostać żółtko.
Po ugotowaniu wyjmuję drewnianą, cedzakową łyżką.
Jest to podstawowy, tradycyjny sposób przyrządzania jajek w koszulkach.
To jednak nie wszystko :)
Okazuje się, że można zrobić to o wiele szybciej i znacznie prościej.
Jakiś czas temu otrzymałam dwie silikonowe miseczki - garnuszki przeznaczone
do gotowania jajek w koszulkach. Wystarczy posmarować je wewnątrz masłem,
albo odrobiną oleju, wbić jajko, położyć na wrzątek i przykryć.
Po 3-4 minutach jajko jest gotowe. Bez problemu wyślizguje się foremki,
ma idealny kształt i zawsze się udaje.
Na opakowaniu jest informacja, że można w nich przyrządzić różne desery,
takie jak panna cotta, czy pudding.
Polecam smacznie i radośnie :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/02/jak-ugotowac-jajko-w-koszulce.html