Wykonanie
Lista składników
Gęś papryka słodka, ostra
sól,
pieprz 1
cebula 1 łyżka
majeranku kilka gałązek świeżego
tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego 1
jabłko garść
winogron, ciemne bezpestkowe 4
śliwki świeże lub suszone garść
suszonych grzybów 2 duże
pieczarki 1 ząbek
czosnkuGęś wyszła rewelacyjna, polecam wszystkim. Nasze polskie gąski to najlepszy materiał na
mięsko, mniam.
Ja upiekłam tylko pałki, piersi. Resztę
mięsa przeznaczyłam na pasztet. Napiszę przepis w ciągu kilku dni.
Mięso podzielić na mniejsze kawałki. Jak jest dużo tłuszczu to odciąć. Można go
potem przetopić na
smalec.
Mięso doprawić
solą,
pieprzem,
paprykami,
majerankiem. Na patelni rozgrzać
olej i obsmażyć
mięso na złoty kolor. Zdjąć
mięso z patelni i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wrzucić pokrojoną w piórka
cebulkę, posiekany
czosnek i
pieczarki. Smażyć chwilkę, wlać szklankę
wody i zagotować. Wszystko wlać do naczynia żaroodpornego.
Dodać pozostałe składniki. Zamknąć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 C. W połowie pieczenia wyjąć naczynie z piekarnika i odwrócić
mięso. Gdyby
woda wyparowała uzupełnić ją.Czasami musicie piec nieco dłużej, trzeba sprawdzić. Ja piekłam dwie godziny.
Gęś jest tłusta więc jeśli macie czas można sos włożyć do lodówki. Jak ostygnie zdjąć z sosu warstwę tłuszczu.
Potem przyda się do smażenia 🙂
Na koniec sos można zagęścić 1 łyżeczką
mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości
wody. Następnie wlać ją do gotującego sosu.
Gęś wyszła cudna, smacznego.