Wykonanie
Pierwszy raz piekłam
gęś w całości. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie.
Gęś ważyła 4,5 kg i z tego co słyszałam nie należy kupować mniejszej - będzie miała za mało
mięsa. I była to cenna uwaga. Kolejna rzecz to czas pieczenia. Zgodnie z wieloma informacjami,
gęś pieczona w tej temperaturze powinna spędzić w piecu ok 45 min na każdy kilogram. Moja piekła się dłużej, bo prawie 5 godzin i uważam, że była to odpowiednia ilość czasu. Tłuszcz znakomicie się wytopił, skóra pięknie przyrumieniła, była chrupiąca i bez tłuszczu pod
spodem - wręcz pergamin do chrupania - pyszna. Na targach Natura Food 2014 oglądałam pokazy pieczenia gęsi. Podano też sporo ciekawych rad.
Między innymi taką, żeby gęsi nie podlewać
piwem czy
winem, tylko wytopionym tłuszczem lub
wodą, aby nie stracić naturalnego, gęsiego aromatu. I do tej rady również się zastosowałam. Efekt był znakomity i jestem z siebie bardzo zadowolona!Gąska takiej wielkości wystarczy dla 5 osób. Ale dla 6 to już raczej nie!
składniki4500
gęś - świeża lub mrożona
jabłka np Szare Renety ok 1 kg
majeranek (ilość wg uznania)główka
czosnkusól,
pieprzprzygotowanieJeżeli mamy
gęś mrożoną , trzeba ją odpowiednio wcześnie wyjąć z zamrażalnika, i najlepiej rozmrażać w lodówce - może to zająć 2 dni.
Gęś umyć i dobrze osuszyć. Usunąć tłuszcz od strony kupra - nie wyrzucać, przetopić na
smalec.
Czosnek posiekać, wymieszać z
majerankiem.
Gęś nasmarować
pieprzem i
solą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć posiekany
czosnek z
majerankiem, rozsmarować równomiernie po wnętrzu, włożyć
jabłka pokrojone w ćwiartki - ile się zmieści, bez upychania. Gęsi nie posypujemy z wierzchu
ziołami, bo mogłyby się przypalić. Pozaszywać lub pospinać otwory. Związać nogi i skrzydła (tak jak na zdjęciach). Tak przygotowaną
gęś można wstawić na noc do lodówki, a przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C piec przez 1,5 h bez otwierania piekarnika. Po tym czasie odlać dużą część wytopionego tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę do 160 st piec kolejną godzinę. Odkryć, włączyć dopiekanie od góry i przypiec skórkę na plecach przez 10 min. Przewrócić
gęś na plecy - piersiami do góry i już bez przykrycia piec przez kolejne 2 - 2,5 h. Ostatnie parę minut, o ile trzeba możemy włączyć funkcję dopiekania od góry. godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki
jabłko. W trakcie pieczenia
gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo
wodą. Podawać np pęczakiem,
kapustą kiszoną i
żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i
jabłkami. Smacznego!Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół.