Na Św. Marcina , ale również na każde inne święto polecam gęś nadziewaną jabłkami z majerankiem.SKŁADNIKI1 gęś (ok.4,5 kg)5 jabłek5 ząbków czosnku1 cebula2 paczki majerankusól, pieprzsłodka paprykaPRZYGOTOWANIEGęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki nawet na dobę. Jabłka obrać,pokroić w ósemki i obtoczyć w majeranku. Cebulę pokroić w piórka.Czosnek posiekać. Nadziać gęśjabłkami wymieszanymi z cebulą i czosnkiem. Spiąć wykałaczkami - najlepiej metalowymi. Posypać słodką papryką.Gęś włożyć do brytfanny i podlać wodą.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez pierwsze 2 godziny pod przykryciem, pózniej odkryć. Od czasu do czasu polewać wytapiającym się tłuszczem. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 15 minut. Gęś pokroić. Połowę nadzienia zmiksować ze szklanką tłuszczu spod gęsi. Podawać powstały sos w sosjerce.Smacznego :)Inne przepisy na gęś:Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawinąPierś z gęsi pieczona na jabłkach