ßßß Cookit - przepis na Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem

Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem

nazwa

Wykonanie

Na Św. Marcina , ale również na każde inne święto polecam gęś nadziewaną jabłkami z majerankiem.
SKŁADNIKI
1 gęś (ok.4,5 kg)
5 jabłek
5 ząbków czosnku
1 cebula
2 paczki majeranku
sól, pieprz
słodka papryka
PRZYGOTOWANIE
Gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki nawet na dobę. Jabłka obrać,pokroić w ósemki i obtoczyć w majeranku. Cebulę pokroić w piórka.
Czosnek posiekać. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą i czosnkiem. Spiąć wykałaczkami - najlepiej metalowymi. Posypać słodką papryką.
Gęś włożyć do brytfanny i podlać wodą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez pierwsze 2 godziny pod przykryciem, pózniej odkryć. Od czasu do czasu polewać wytapiającym się tłuszczem. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 15 minut. Gęś pokroić. Połowę nadzienia zmiksować ze szklanką tłuszczu spod gęsi. Podawać powstały sos w sosjerce.
Smacznego :)
Inne przepisy na gęś:
Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną
Pierś z gęsi pieczona na jabłkach
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/11/pieczona-ges-nadziewana-jabkami-z.html