Wykonanie
Poziom trudności
Drożdżowe paszteciki z
mięsem z rosołu to wspaniała przekąska na domową imprezę, na podwieczorek z rodziną, na kolację z przyjaciółmi. Oczywiście, każde
mięso z rosołu można po prostu zjeść na drugie danie (ja najbardziej lubię
gotowaną wołowinę z
musztardą). Przygotowane własnoręcznie paszteciki będą pysznym, sycącym, samodzielnym daniem. Z ugotowanego w rosole
mięsa można także przygotować farsz do pierogów lub pastę do smarowania
pieczywa .Porcja na ok. 30 pasztecikówSkładniki:Farsz:½ kg
mięsa ugotowanego w rosole (
drób lub
wołowina)1-2
marchewka ugotowana w rosole2 łyżki
oliwy2
cebule1
surowa marchewkasól i
pieprz do smaku5-6 łyżek rosołu2-4 łyżek
oliwy (w zależności od potrzeby)Ciasto:Zaczyn:100 ml lekko ciepłego
mleka2 łyżki
mąki2 łyżeczki
cukru20 g świeżych
drożdżyPozostałe składniki:½ kg
mąki pszennej typ 550 (+ trochę do podsypania)2 łyżki (ok. 70 g)
masła2
jajka150 ml lekko ciepłego
mleka1 czubata łyżeczka
soliDla połysku:1
jajko1 łyżka
mlekaSposób przygotowania:Przygotować zaczyn. W misce zmieszać delikatnie ciepłe
mleko z
mąką,
cukrem i pokruszonymi
drożdżami, zamieszać.Odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić. Do dużej miski wsypać
mąkę i
sól, dodać
masło,
jajka, ciepłe
mleko i wyrośnięty zaczyn.Dobrze wyrobić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno potroić swoją objętość).W czasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Ugotowane
mięso oraz
marchewkę zmielić.
Cebulę obrać i pokroić w ćwierć plasterki.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy, na tym podsmażyć
cebulę.Do zeszklonej
cebuli dodać
marchewkę, smażyć kilka minut.
Cebulę z
marchewką przełożyć do
mięsa, przyprawić
solą,
pieprzem.Wymieszać, odstawić.Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Blat lub stolnicę posypać cienką warstwą
mąki. Połowę ciasta przełożyć na blat, oprószyć delikatnie
mąką i rozwałkować na dość długi, ale nie szeroki prostokąt.Wzdłuż długiego brzegu wyłożyć połowę przygotowanego wcześniej farszu i zwinąć wzdłuż
boku z farszem.
Ostrym nożem pociąć zwinięty wałek na 3-4 cm kawałki.Przełożyć nadziane bułeczki na papier, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Tak samo postąpić z drugą połową ciasta i farszu. Przed pieczeniem posmarować paszteciki rozbełtanym
jajkiem z
mlekiem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C w termoobiegu. Wstawić blachy z pasztecikami do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia. Teraz są gotowe do jedzenia.
Drożdżowe paszteciki z
mięsem z rosołu najlepiej smakują z czerwonym barszczem .Smacznego!