Paszteciki drożdżowe z mięsem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
drożdże 20 gramów
mleko 0.5 szklanek
jajko 2 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
masło 2 łyżek stołowych
mięso wołowe 300 gramów
bułka czerstwa 1 sztuk
cebula 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Wykonanie ciasta: drożdże utrzeć z cukrem, dodać 3 łyżki mąki i tyle letniego mleka, aby masa miała gęstość śmietany. Postawić w ciepłe miejsce, gdy rozczyn wyrośnie, dodać rozmącone jajko i resztę mąki, posolić i wyrobić ciasto. Stopniowo wlewać stopioną margarynę, cały czas wyrabiając, odstawić w ciepłe miejsce.
Wykonanie farszu: cebulę posiekać i zrumienić na oleju. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, zemleć z cebulą i mięsem, przyprawić.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość, rozwałkować i pokroić na prostokąty. Posmarować farszem, zwinąć w rulony i skleić boki. Układać na dużej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia. Gdy wyrosną, posmarować rozmąconym jajkiem i piec 30 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Do potrawy używamy gotowanego w rosole mięsa wołowego.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3484/Paszteciki-drozdzowe-z-miesem