Wykonanie
Dzięki moim nowym kumplom "zadymiaczom" z forum Wędzarniczej Braci nie tylko zgłębiam techniki wędliniarskie, ale również zdobywam coraz to nowe fajne przepisy obiadowe ;) Tutaj inspirowałam się przepisem Małgoś na paszteciki do barszczyku czerwonego. Oczywiście, po pierwsze, okazało się, że nie mam tych samych produktów, których używała koleżanka, a po drugie nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła :)Obecnie jestem w trakcie
kiszenia kapusty, aby niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne,
mięsne paszteciki, idealne do popijania barszczykiem.Potrzebujemy: na ciasto:0,5 kg
mąki4 płaskie łyżeczki suchych
drożdży2
jajkaszczypta
soli1/2 szklanki
mlekaok. 160 g
masła1 łyżeczka
cukru na farsz:400 g
mielonego mięsa z indyka500 g
pieczarek300 g
cebulisól,
pieprzsucha
bułkaolej do smażeniaDodatkowo:
jajkoSuchą
bułkę namaczamy w wodzie.
Mięso podsmażamy na
oleju, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę
pieczarki i
cebulkę. Wszystko przekładamy do miski i porządnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Do wyrobienia ciasta możemy użyć maszyny do
chleba bądź zagnieść je ręcznie na stolnicy.
Masło rozpuszczamy i studzimy, łączymy je z resztą składników na ciasto i porządnie zagniatamy.Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na podłużne prostokąty. Smarujemy
białkiem, nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Smarujemy
żółtkiem, kroimy na kawałki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.Nadmiar pasztecików możemy zamrozić, ale raczej takowego nie przewiduję ;)Smacznego!
Madzia---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)