ciasto;2,5 szkl mąki1 jajko0,5 szkl mleka3 łyżeczki cukru4 dkg drożdży3 łyżki olejuszczypta solinadzienie;15 dkg pieczarek1 cebula2 łyżki olejusól, pieprzłyżka bułki tartej1 jajkoprzygotować nadzienie;Pieczarki przysmażyć z cebulką na olejuPrzyprawić do smaku , wystudzić...Dodać jajko i tartą bułkę , wymieszać..ciasto;Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem,Wszystkie składniki zgnieść w jednolite plastyczne ciasto ...podzielić na 9 równych części rozpłaszczyć w rękach każdy kawałek nadziewać grzybkami i sklejać jak pierogi.. ponacinać dekoracyjnie nożem sklejenie.W szerokim garnku rozgrzać olej ok 5 cm od dna ..Kłaść pierogi w rozgrzany olej i kilkakrotnie obracając usmażyć na rumiany pączkowy kolor...Podawać z pikantnym barszczykiem.