Wykonanie
ciasto:10 dag
drożdży1/2 dag
cukru50 dag
mąki1/4 l
mleka2
jajka1 łyżeczka
soli8 dag tłuszczufarsz (na 2 porcje ciasta):1/2 kg
mięsa wołowego1/2 kg
mięsa drobiowego1 liść świeżej
kapusty2 surowe
jaja1
cebulakilka
suszonych grzybków /2-4kawałki-w zależności od wielkości/1 1/2 łyżeczki
soli1 1/2 łyżeczki
pieprzu /lub do smaku/Farsz: Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę, dodać
jaja,
sól i
pieprz wg własnych upodobań
smakowych (wg mnie nie należy dozować
pieprzu- lekka pikanteria jest tu wskazana). Całość wyrobić jak
mięso na mielone, tak by wszystkie składniki ładnie się wymieszały i połączyły.
Mleko podgrzać z
cukrem i łyżką
mąki, dodać
drożdże, pozostawić do wyrośnięcia. Zaczyn dodać do pozostałych składników ciasta i zagnieść. Gotowe / nie czekamy aż wyrośnie/ rozwałkować na 1/2 cm i ciąć na pasy szerokości 10 cm. Na każdy pas nałożyć farsz i zwinąć (łączenie ma być na spodzie aby ciasto nie rozwijało się w trakcie wzrostu). Następnie kroić na 5 cm paszteciki (lub wg własnego gustu). Pokrojone układamy na blachę / i tu w oczekiwaniu na piekarnik rosną sobie/. Każdy pasztecik posmarować
białkiem, piec 20 min w temp 180 stopni. (aż zrobią się rumiano- brązowe)Podawać do gorącego barszczuZ porcji ciasta wychodzi ok. 25 dużych pasztecików.W przepisie jest podwójna porcja farszu, bo tyle zazwyczaj robię na święta- sięgając po przepis nie pomylę proporcji:)Co do tłuszczu: może być
masło,
margaryna albo....
smalec. Tak, to nie pomyłka, gdy dodamy
smalcu paszteciki dłużej zachowają świeżość.