Wykonanie
Dobry wieczór kochani. Co to za pogoda za oknem, już mam dość tego deszczu i przywołuję słoneczko jak tylko
mogę, czekam z niecierpliwością na tą wiosnę, na tą zieleń i cieplejsze dni. Czekam i może w końcu się doczekam. Aby sobie poprawić humorek zrobiłam
sałatkę, którą uwielbiam. Jest to cezar w takim moim wydaniu. Mogłabym ją jeść kilka
razy w tygodniu i dzisiaj jest ona na obiad, jest tak syta, że sama w sobie stanowi posiłek i nic już więcej do niej nie potrzeba. Zróbcie koniecznie. To ja teraz robię sobie kubek gorącej
herbaty i odpoczywam, kocyk i książka oraz psiak obok. Miłego wieczorku wam życzę.Składniki:- dwie małe główki
sałaty rzymskiej- 400 g
filetu z kurczaka- 50 g
sera grana padano- kilka
pomidorków koktajlowych- 3 kromki
chleba-
olej- 2 łyżki
majonezu- 2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego- łyżeczka
musztardy- ząbek
czosnku- łyżeczka
soku z cytryny-
sól i
pieprzFilet z kurczaka kroję na plastry i przyprawiam
solą i
pieprzem. Rozgrzewam patelnie i wlewam
olej - smażę
kurczaka na rumiano z dwóch stron, odkładam na talerz.
Chleb kroję w kostkę i podsmażam na tej samej patelni.Przygotowuję sos -
majonez mieszam z
jogurtem,
musztardą, wyciśniętym
czosnkiem,
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.
Pomidorki kroje na pół,
ser kroję na plastry, można także użyć
sera tartego.Na talerzach (u mnie trzy) rozkładam liście
sałaty rzymskiej, te najmniejsze liście kroję na kawałki. Układam
kurczaka, układam
pomidorki, polewa całość sosem i posypuje grzankami i
serem.