Wykonanie
Tortilla to szybki i prosty sposób na smaczny obiad. Przygotowuję go zawszę gdy nie chce mi się gotować czegoś wymyślnego, albo gdy mam mało czasu. Przygotowania tortilli nauczyłam się podczas studiów gdy dorywczo pracowałam w meksykańskiej restauracji. W menu mieliśmy ponad 10 rodzajów tortilli- z warzywami,
serem,
szpinakiem,
mięsem. Do wyboru do koloru. Teraz sama wymyślam składniki do moich tortilli, czasami wrzucam do nich to co mam pod ręką, a czasami komponuję dokładnie przemyślane kompozycje. Dziś mam dla was domową, a może nawet wiejską tortillę z fenkułem,
pomidorami,
kiszonym ogórkiem i
mięsem z kurczaka.Składniki, 4 porcje:4 tortille350 g
piersi z kurczaka ( 2 pojedyncze piersi)3
pomidory1 fenkuł4 średnie
kiszone ogórki2 łyżeczki
przyprawy do kurczaka1 łyżeczka suszonej
natki pietruszkiolej do smażeniafolia aluminiowa do zawinięciaSos:1/2 opakowania małego
jogurtu naturalnego3 łyżki
majonezu1 duży ząbek
czosnkusól,
pieprzWykonanie:Sos: Do miski wlać
jogurt naturalny, dodać
majonez oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość wymieszać i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Kurczak:
Piersi z kurczaka umyć , obrać z błonek i pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozgrzać
olej, włożyć
kurczaka i posypać
przyprawą oraz
natką pietruszki. Smażyć na średnim ogniu do miękkości ( około 7-10 minut). Trzymać w cieple.Warzywa:
Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Fenkuł także umyć i drobno poszatkować (jak
kapustę).
Ogórki kiszone pokroić w talarki.Tortilla: Każdą tortille posmarować po całości
sosem czosnkowym. Następnie podzielić wzrokiem tortille na 4 części i w lewej górnej części ułożyć najpierw fenkuł, kilka plasterków
pomidorów,
ogórka oraz ciepłego
kurczaka. Następnie dół tortilli zawinąć do środka, a
potem to samo zrobić z lewym
bokiem. Zawinąć całość w rulon. Jak to zrobić możecie podpatrzeć tutaj, bo trudno to opisać. Przygotować spory kawałek foli aluminiowej. Złożyć go na pół i owinąć nim tortillę, aby fajnie się ją trzymało i sos nie uciekał nam dołem.