Wykonanie
Niedługo wakacje! Pozostało mi jeszcze 2 tygodnie pracy, a
potem długi urlop w Chorwacji. Tymczasem korzystamy z pięknej pogody i odpalamy grill niemalże codziennie. Dzisiaj grillowałam
schabowe w pesto. Uwielbiam marynować
mięso w pesto, bez różnicy czy jest to pesto czerwone czy zielone . Pesto uwielbiam! Smaruję nim kanapki, dodaję do
makaronu,
twarożku i marynuję
mięso na grilla .
Schabowe w pesto to cienkie kotlety, które potrzebuję dosłownie parę minut na grillu. Są aromatyczne i soczyste.
Schabowe z grilla trzeba po prostu piec krótko, bo inaczej będzie podeszwa. Tak przyrządzone
schabowe w pesto można jeść z
sałatką i
ziemniakami. Dodatkowo można posmarować jeszcze pesto.Polecam domowe pesto. Moje stało w lodówce dwa tygodnie. Wciąż miało piękny zielony, kolor i było bardzo aromatyczne. Dlatego nigdy się nie obawiam, kiedy zmiksuję dużo pesto, bo może postać w lodówce. Zresztą w sezonie na grilla takie pesto idzie u mnie jak
woda.
Schabowe z pesto czy inne
mięso zawsze się sprawdzą na grilla. Polecam!
Schabowe z pesto4 porcje8 cienkich kotletów
schabowych bez kości, około 600 g100 ml domowego pesto, np. z
jarmużu2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
czarnego pieprzu młotkowanego½ łyżeczki kajeńskiego
pieprzuPrzystawki do grilla
młode ziemniaki z
wody z mundurkachsurówka z
młodej kapustyW misce wymieszaj pesto z
oliwą,
solą i
przyprawami. Włóż
mięso, wymieszaj tak aby
mięso było równomiernie pokryte marynatą. Przykryj miskę i marynuj
mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Na godzinę przed grillowaniem wyjmij z lodówki. Rozpal grill i grilluj
mięso po obu stronach, około 3 minut po każdej w zależności od grubości kotletów. Im cieńsze kotlety tym krótszy czas grillowania. Przyrządź surówkę, kliknij w link, surówka z
młodej kapusty. Ugotuj
młode ziemniaki.
Ziemniaków nie trzeba obierać. Wystarczy je umyć pocierając jeden o drugiego. Podaj kotlety z ekstra pesto, z
ziemniakami i surówką. Smacznego!