ßßß
Schabowe w pesto to cienkie kotlety, które potrzebuję dosłownie parę minut na grillu. Są aromatyczne i soczyste. Schabowe z grilla trzeba po prostu piec krótko, bo inaczej będzie podeszwa. Tak przyrządzone schabowe w pesto można jeść z sałatką i ziemniakami. Dodatkowo można posmarować jeszcze pesto.Polecam domowe pesto. Moje stało w lodówce dwa tygodnie. Wciąż miało piękny zielony, kolor i było bardzo aromatyczne. Dlatego nigdy się nie obawiam, kiedy zmiksuję dużo pesto, bo może postać w lodówce. Zresztą w sezonie na grilla takie pesto idzie u mnie jak woda. Schabowe z pesto czy inne mięso zawsze się sprawdzą na grilla. Polecam!
Schabowe z pesto4 porcje8 cienkich kotletów schabowych bez kości, około 600 g100 ml domowego pesto, np. z jarmużu2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki soli1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego½ łyżeczki kajeńskiego pieprzuPrzystawki do grillamłode ziemniaki z wody z mundurkachsurówka z młodej kapusty
W misce wymieszaj pesto z oliwą, solą i przyprawami. Włóż mięso, wymieszaj tak aby mięso było równomiernie pokryte marynatą. Przykryj miskę i marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Na godzinę przed grillowaniem wyjmij z lodówki. Rozpal grill i grilluj mięso po obu stronach, około 3 minut po każdej w zależności od grubości kotletów. Im cieńsze kotlety tym krótszy czas grillowania. Przyrządź surówkę, kliknij w link, surówka z młodej kapusty. Ugotuj młode ziemniaki. Ziemniaków nie trzeba obierać. Wystarczy je umyć pocierając jeden o drugiego. Podaj kotlety z ekstra pesto, z ziemniakami i surówką. Smacznego!