Wykonanie
Czasem się zastanawiam skąd u moich synów taka miłość do portugalskiej chouriço i hiszpańskiej chorizo . Ta pikantna, wieprzowa
kiełbasa, mocno doprawiona
papryką słodką oraz wędzoną jest absolutnie niepowtarzalna w smaku. I pasuje do wszystkiego - do
makaronu z
kurczakiem w
śmietanowym sosie,kremowego pęczotto, czy długo duszonej
wołowiny po hiszpańsku, Ale też lekkiej, pysznej sałatki w formie spaghetti z
cukinii, z
krewetkami, czy
młodych ziemniaków z
bobem . Świetnie pasuje też do dań
śniadaniowych - pieczonych omletów,
jajek na miękko, czy najlepszej jajecznicy, którą robi mój najstarszy syn. I z tej miłości to zawsze mamy co najmniej jedno pętko chorizo w lodówce. Bo z chorizo wszystko smakuje lepiej!
Zestawienie
młodej kapusty z chorizo już wcześniej gościło w naszej kuchni i wszyscy się takim lekkim daniem zajadaliśmy. Tym razem jednak jedna niewielka główka była za mała, by przyrządzić z niej kolację dla naszej piątki, stąd pomysł na polską nutę w portugalskiej caldo verde .
W mojej wersji caldo verde jest gęstą zupą, co niekoniecznie jest zgodne z w portugalskim oryginałem. Jeśli używamy
młodej kapusty, zupa a chcemy by była tak samo intensywnie zielona jak w wersji z
jarmużem, czy
kapusta włoską, należy dodać tylko zewnętrznych, najbardziej zielonych liści. reszty z główki można użyć do innego przepisu. Pikantna, sycąca, a jednocześnie lekka zupa z nutą wędzonki i
czosnku oraz cudowną mocą wiosennego
lubczyku - ziela pełnego miłości. Gdyby się uprzeć i chorizo zastąpić wędzoną
oliwą, mogłaby być to zupa wegańska. No ale jednak chorizo... sami wiecie, jak
boczek, chorizo wybacza wszystko!Caldo verde z
młodej kapusty600g
młodej kapusty (w wersji zimowej
jarmuż lub
kapusta włoska)600g
ziemniaków200g
cebuli100
młodej dymkilistki ze sporej gałązki
lubczyku3 ząbki
czosnku1,5 litra
bulionu warzywnego (lub 1,5 litra
wody i 1,5 łyżeczki domowej kostki warzywnej)1-1,5 łyżeczki
solispora szczypta świeżo mielonego
pieprzu100g chorizo lub chouriço30g
oliwyWyszoruj
ziemniaki (ja ich nawet nie obieram) i pokrój na mniejsze kawałki, włóż je do garnka razem z pokrojoną w grubsza kostkę
cebulą,
dymką (bez
szczypioru),
lubczykiem i
czosnkiem. Wlej
bulion, dodaj
sól (na początku mniej) i świeżo mielony
pieprz. Gotuj ok 20 minut, zmiksuj trochę blenderem (zupa nie musy być zupełnie gładka), dodaj poszatkowaną
kapustę i chorizo pokrojone w plasterki. Gotuj kolejnych 5-10 minut (
młoda kapusta krócej). Pycha!Wersja na Thermomix
Kapustę przekrój na ćwiartki, a następnie na wstążki i ułóż w dolnej części przystawki Varoma.Do naczynia miksującego włóż ćwiartki wyszorowanych
ziemniaków i
cebuli,
cebulki dymki, listki
lubczyku i
czosnek, dodaj 1,5 łyżeczki domowej kostki warzywne (koncentratu
bulionu warzywnego) dopraw
solą i
pieprzem gotuj -> 15 min/VAROMA/ obr 1Zdejmij miarkę, na pokrywie ustaw Varomę, gotuj -> 10 minut/VAROMA obr 1Odstaw przystawkę Varoma.Na pokrywę naczynia miksującego załóż miarkę, miksuj -> 1 min / obr 1-7, stopniowo zwiększając obroty.Dodaj do zupy
kapustę, pokrojoną w pasterki chorizo i
oliwę -> gotuj 2 min / 120°C / obr 1.Przelej zupę do większego garbka, dodaj 500g wrzątku, wymieszaj i od razu podawaj.------wpis inspirowany ogrodem i sezonowością kuchni konceptu Water&Wine