Wykonanie
Byliście kiedyś w Portugalii? Ja jeszcze nie. Ale postanowiłam odpowiedzieć na wyzwanie grupy wspólnego gotowania i przygotować tę zupę pochodzącą z północnej części Portugalii. Jak wyszło zobaczcie sami. Słabo przyprawiona zupa ma nieco mdły smak, więc tutaj wyjątkowo polecam dodanie większej ilości
soli i
pieprzu.Przepis zaczerpnęłam z książki Pawła Lorocha Kuchnia portugalska . W najbliższym czasie na pewno wypróbuję jeszcze kilka innych znajdujących się w niej przepisów.Razem ze mną caldo verde przygotowała Pela .
CALDO VERDE – PORTUGALSKA ZUPA Z
JARMUŻU Z CHORIZOSkładniki:1/2 główki małej
kapusty włoskiej0,5 kg
ziemniaków5 ząbków
czosnku200 g chourico (chorizo)1/2 łyżeczki
słodkiej papryki2
liście laurowe2 litry
bulionu warzywnego4 duże liście
jarmużuoliwasól,
pieprz1.
Kapustę szatkujemy,
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, obieramy
czosnek, zdejmujemy osłonkę z chorizo. Przekładamy ww. składniki do garnka i zalewamy
bulionem.2. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 minut), wyjmujemy z zupy chorizo i
liście laurowe, blendujemy,3. Siekamy
jarmuż w cienkie paseczki. Chorizo kroimy w plastry. Przekładamy
jarmuż i chorizo do zmiksowanej zupy.4. Gotujemy do miękkości
jarmużu.5. Przyprawiamy
solą i
pieprzem oraz
oliwą.