Wykonanie
Share the post "
Parmezanowe ziemniaczki opiekane"Kolejny przykład, jak można urozmaicić zwykłe obiadowe
ziemniaki.
Parmezanowe opiekane
ziemniaki, są niezwykle proste w przygotowaniu, najdłużej, bo godzinę czeka się na ich upieczenie. W tym czasie można jednak przygotować samo danie główne i obiad gotowy.
Ziemniaki są pyszne i chrupiące, polecam!
Parmezanowe ziemniaczki opiekane (3-4 porcje)Składniki:3-4 duże
ziemniaki, lub więcej mniejszych3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka
soli2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki1 łyżeczka
pieprzu4 łyżki startego
parmezanuPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 220 oC.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 1,5 cm x 1,5 cm).Przełóż
ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub spryskaną sprayem zapobiegającym przywieraniu.Polej je
oliwą z oliwek,posyp
czosnkiem,
solą,
papryką i
serem. Najlepiej dłońmi delikatnie je wymieszaj, tak by każda kostka była równomiernie pokryta składnikami.Przełóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 30 min. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i dokładnie wymieszaj. Włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15-20 min., lub do momentu gdy staną się ładnie opieczone i chrupiące.Wyjmij z piekarnika i ewentualnie
posól jeszcze do smaku.Smacznego!
Share the post "
Parmezanowe ziemniaczki opiekane"