Wykonanie
Sezon
grzybowy dopiero przed nami, ponieważ jednak upolowałam boczniaki przygotowałam na obiad pyszną zapiekankę ziemniaczano-boczniakową. Niewiele znam przepisów z wykorzystaniem boczniaków, także ochoczo wypróbowałam ten znaleziony w "Kuchni smakosza -
ziemniaki"
Mattiasa F. Mangolda. Warto włączyć je do diety nie tylko ze względu na walory smakowe. To bardzo zdrowe
grzyby, więcej przeczytaj tutaj . Zapiekanka była wyśmienita, a przepis bardzo polecam!Składniki:
750 g zwięzłych
ziemniaków400 g boczniaków100 g czerstwego
chlebamały pęczek
pietruszki2-3 ząbki
czosnku30 ml
oliwysól,
pieprz200 g
parmezanu lub gruyeretłuszcz do formyWykonanie:
ziemniaki obrać i pokroić w talarki o grubości około 3mm.
Grzyby oczyścić papierowym ręcznikiem, odciąć trzonki, odrzucić. Rozgrzać piekarnik do 200`C
chleb pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
Pietruszkę opłukać. osuszyć i drobno posiekać. Obrać i posiekać
czosnek. Podsmażone kostki
chleba z
czosnkiem,
pietruszką i
olejem zblendować na pastęnaczynie do zapiekania natłuścić. Układać naprzemiennie warstwy
ziemniaków,
grzybów i pasty z
pieczywa, każdą warstwę doprawić
solą i
pieprzem. Na końcu posypać starym
serempiec w piekarniku około 45 minutSMACZNEGO !Uwagi: Prawdziwy
ser gruyere,
parmezan czy pecorino to jedyne gatunki
serów, jakie można wykorzystać do tej potrawy - one się nie przypalą. Zapomnij o goudzie albo ementalerze: zapiekanka będzie kleista lub czarna. Prawdziwy
ser się topi, a nie pali.