Wykonanie
Scroll down for English
Dynię marynowaną w ten sposób
jadłam po raz pierwszy na wybrzeżu Amalfitańskim. Tak mi zasmakowała, że jak wróciłam do domu od razu chciałam ją zrobić, ale nie był to okres na
dynię. Tym razem jest.
Dynia przygotowana w ten sposób jest przepyszna. Można przechowywać ją w słoikach, lub można ją jeść od razu, tak jak ja to zrobiłam. Może służyć jako przekąska na obiad lub kolację, jako przystawka jeśli robisz przyjęcie bufetowe. Jako że jesteśmy coraz bliżej do świąt Bożego Narodzenia, może również stać się prezentem dla smakoszy w ładnym koszu dla rodziny i przyjaciół!
Składniki dla 2 osób:1/2 małej dyni
czosnek do smaku(ja dałam 1 ząbek)
pietruszka do smaku
sól i
pieprz do smaku
oliwa(ja dałam 5 łyżek)
ocet balsamiczny(ja dałam 1 łyżkę)Przygotowanie:
Dynię obieramy. Kroimy na cienkie plasterki. Najlepiej maszynką do
chleba.
Na patelni-grill smażymy plastry dyni z obu stron na rumiano.
Osączamy na papierze.
Przekładamy
dynię do pojemnika, który ma przykrywk ę . Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, dodajemy
czosnek i posypujemy świeżą
pietruszką.
Całość przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy na zimno. Należy uważać, żeby
olej zawsze przykrywał plastry dyni.Składniki zrobiłam trochę na oko "na mój gust", możecie dodać więcej
octu i innych
przyprawy, jeśli wolicie silniejszy smak.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionPickled pumpkinIngredients for 2 persons:1/2 small pumpkingarlic to taste (I added 1 clove)parsley to tastesalt and pepper to taste
olive oil (I added 5 tablespoons)balsamic vinegar (I added 1 tablespoon)Directions:Wash and shred the pumpkin. Cut pumpkin lengthwise into
thin slices. Grilled pumpkin slices on both sides until browned.
Pour the
olive oil into the bowl and balsamic vinegar. Season to taste with salt and pepper. Add garlic. Sprinkle with fresh parsley. Marinated pumpkin in a few hours.
Serve cold.