ßßß Cookit - przepis na Zupa czosnkowa na przeziębienie i jesienne wzmocnienie

Zupa czosnkowa na przeziębienie i jesienne wzmocnienie

nazwa

Wykonanie

Sezon przeziębieniowy w pełni, więc trzeba się bronić i chronić jedząc produkty o właściwościach leczniczych.
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że czosnek dobrze nam robi, więc poprostu podaję przepis:
Składniki dla 4 osób:
2 główki czosnku
4 duże ziemniaki
1 pietruszka
pół selera
serek topiony
łyżka oliwy
łyżka masła
sól, pieprz do smaku
grzanki - bagietka, łyżka oliwy, tarty parmezan
Na maśle i oliwie podsmażyć pokrojone warzywa i czosnek, zalać 1 litrem wody, gotować 30 minut. Wrzucić serek (wiem, że w serku topionym jest mało serka i że niezdrowy, ale naprawdę jak zjemy kawałek raz na jakiś czas to nic nam się nie stanie... ja np. użyłam serka do zupy po raz pierwszy :).
Zupę zmiksować, posolić, popieprzyć do smaku, jak wyjdzie za gęsta można dolać trochę wody.
Bagietkę pokroić, wyłożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, pod koniec zapiekania posypać parmezanem.
Do talerza nalać zupy, włożyć grzankę i posypać odrobiną parmezanem.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/11/zupa-czosnkowa-na-przeziebienie-i.html