Wykonanie
Wrzesień to czas
ziemniaków, ognisk, wypalania traw. Nigdy nie zapomnę smaku
ziemniaków z ogniska, które jadałam w dzieciństwie, tego zapachu, przypalonej skórki.To prosta zapiekanka z
trzech składników. Nie dodaję do niej
masła ani innego tłuszczu, gdyż doskonale wystarcza dodatek dobrej jakości
sera. Te trzy proste składniki doskonale się razem komponują. Kiedy jest zimno i pada deszcz, warto zjeść coś energetycznego i konkretnego. Wystarczy niewiele, żeby się rozgrzać i nasycić. Do tej zapiekanki najlepsze są zwarte, mączyste
ziemniaki. Ja używam odmian: Bryza, Gracja albo Ibis.
Składniki(4 porcje)1,5 kg
ziemniaków1 duża
cebula100 g
startego sera (u mnie 50 g
parmezanu i 50 g długo dojrzewającego
cheddara)1,5 łyżki
słodkiej paprykigarść
czosnku niedźwiedziego
sól ziołowa,
pieprz1 łyżka
oliwy z oliwek +
oliwa do wysmarowania formy
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Cebulkę pokroić drobno i poddusić na łyżce
oliwy w razie potrzeby podlewając odrobiną
wody.
Ser zetrzeć na tarce. Ugotowane
ziemniaki odcedzić, dodać do garnka z
ziemniakami ser (zostawić 3 łyżki do posypania zapiekanki) i
cebulę. Dobrze doprawić
papryką,
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Dokładnie wymieszać składniki, a najlepiej utłuc wszystko tłuczkiem do
ziemniaków. Formę wysmarować odrobiną
oliwy z oliwek i wyłożyć masę ziemniaczaną, tworząc na powierzchni " fale", czyli nierówności, które zamienią się w piekarniku w chrupiącą skórkę. Posypać z wierzchu 3 łyżkami
sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać przez 35 minut. Podawać na ciepło.