Wykonanie
Dzisiejsza zupa składa się z kilku prostych składników, które połączone w odpowiedniej kolejności dają zaskakująco ciekawy efekt smakowy. Caldo verde - Z I E L O N A Z U P A jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup kuchni portugalskiej. Przygotowuje się ją z couve gallega, czyli ciemnozielonej
kapusty galicyjskiej rosnącej w Portugalii i północnej Hiszpanii (Galicja). Na polskim rynku
kapusta galicyjska jest niedostępna, można jednak użyć jej zamienników -
jarmużu +
młodej kapusty,
szpinaku +
młodej kapusty lub
kapusty włoskiej.Dla pysznego efektu
smakowego istotne jest zachowanie kolejności gotowania poszczególnych składników zupy.W pierwszej fazie gotowania przygotowuje się bazę
smakową zupy. Charakter nadaje jej podsmażony
czosnek, a aksamitną strukturę zmiksowane
ziemniaki.
Jarmuż lub
szpinak są dodatkami, które mają nadać zupie charakterystyczny zielony kolor.
Kapusta jest dodawana w drugiej fazie gotowania, gdy wcześniej gotowane składniki zostaną zmiksowane.
Kapusta powinna być poszatkowana bardzo, bardzo cienko. Zupy nie gotuje się zbyt długo od momentu dodania
kapusty, która powinna być al dente i oddać zupie swój smak.Przygotowując caldo verde nie pomijajcie dodatku
kiełbasy chorizo, dopełnia ona smak zupy.
Składniki:4-5 dużych
ziemniaków15 dkg
kiełbasy chorizo5 ząbków
czosnku2 średnie
cebule2 szklanki bardzo drobno pokrojonej
młodej kapusty (ciemnozielone liście) lub
kapusty włoskiej3 liście
jarmużu1-2 łyżki
oliwy z oliwek do smażenia2
liście laurowe1,5 litra
bulionu drobiowegosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W garnku rozgrzać
oliwę z oliwek, dodać posiekaną
cebulę i
czosnek, smażyć do zeszklenia. Dodać chorizo (w całości), smażyć jeszcze chwilę.Następnie dodać
ziemniaki pokrojone w kostkę, liście
jarmużu,
liście laurowe i
bulion drobiowy.Gotować zupę do czasu, aż
ziemniaki będą miękkie.Wyjąć z zupy chorizo i
liście laurowe, pozostałe składniki dokładnie zmiksować.Dodać do garnka
kapustę pokrojoną bardzo cienko (w
nitki).Gotować zupę do miękkości
kapusty (ale nie rozgotować), na koniec przyprawić
solą i
pieprzem.Z
kiełbasy chorizo zdjąć skórkę, pokroić na talarki.Zupę podawać z dodatkiem
kiełbasy chorizo i
pieczywem.Smacznego