Wykonanie
Pomysł na zupę krem z dodatkiem
jarmużu podpatrzyłam w książce " Jestes tym co jesz " G.McKeith, ale mocno ją zmodyfikowałam. Zupa wyszła wyszła smaczna i pożywna.Smak samego
jarmużu nie powala (zwykła
zielenina), ale wartości odżywcze zdecydowanie przemawiają za jego spożywaniem ;).
Jarmuż zawiera 157 mg wapnia w 100 g (dla porównania
mleko 121 mg). Dodatkowo ma właściwości przeciwnowotworowe oraz jest bogaty w przeciwutleniacze.4 duże liście
jarmużu2
marchewki4
ziemniaki1/2 szklanki
czerwonej soczewicy1
cebula1 ząbek
czosnkusól,
pieprzpapryka słodka3 łyżki
oleju lub
oliwy (do smażenia)1,5 l.
bulionu warzywnegoPosiekaną
cebulę podsmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Ziemniaki i
marchew obrać, pokroić w drobną kostkę (lub zetrzeć na tarce).
Soczewicę opłukać.
Jarmuż opłukać i pokroić na mniejsze kawałki (usuwając grubsze nerwy).Wszystkie składniki wrzucić do
bulionu warzywnego i przyprawić. Gotować do miękkości wszystkich składników.Po ugotowaniu zmiksować blenderem i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku.