ßßß Cookit - przepis na Zdrowa zupa z jarmużu i soczewicy

Zdrowa zupa z jarmużu i soczewicy

nazwa

Wykonanie

Pomysł na zupę krem z dodatkiem jarmużu podpatrzyłam w książce " Jestes tym co jesz " G.McKeith, ale mocno ją zmodyfikowałam. Zupa wyszła wyszła smaczna i pożywna.
Smak samego jarmużu nie powala (zwykła zielenina), ale wartości odżywcze zdecydowanie przemawiają za jego spożywaniem ;).
Jarmuż zawiera 157 mg wapnia w 100 g (dla porównania mleko 121 mg). Dodatkowo ma właściwości przeciwnowotworowe oraz jest bogaty w przeciwutleniacze.
4 duże liście jarmużu
2 marchewki
4 ziemniaki
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
papryka słodka
3 łyżki oleju lub oliwy (do smażenia)
1,5 l. bulionu warzywnego
Posiekaną cebulę podsmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w drobną kostkę (lub zetrzeć na tarce). Soczewicę opłukać.
Jarmuż opłukać i pokroić na mniejsze kawałki (usuwając grubsze nerwy).
Wszystkie składniki wrzucić do bulionu warzywnego i przyprawić. Gotować do miękkości wszystkich składników.
Po ugotowaniu zmiksować blenderem i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/gesta-zupa-z-jarmuzu-z-soczewica.html