Wykonanie
Letnie spacery i bogactwo
ziół na naszych
polskich łąkach zaowocowało kolejną nowością kulinarną dla mnie.Pokrzywa - do tej
pory znałam tylko
herbatę z pokrzywy, ale kiedyś słyszałam jak moja babcia opowiadała o zupie pokrzywowej. Ponieważ nie miała nigdzie spisanego przepisu postanowiłam, jak to ja, poeksperymentować. Nie martwcie się -
młode rośliny nie parzą :)Zatem zebrałam młodziutkie pokrzywy i oto co mi wyszło:
Składniki:młodziutkie pokrzywy - same najmłodsze listki - około 20 pokrzyw1 gałązka świeżego
lubczyku4
młode średnie
ziemniaki2
marchewki1/2
kalarepy15
młodych liści botwiny1 mała
cebula2 łyżki
oliwy1 kostka
bulionu warzywnegopieprz i
sól do smakuWarzywa kroimy w kostkę. Liście botwiny i pokrzywy kroimy w paski.Do gotującej się
wody wrzucamy kostkę
bulionu warzywnego, gałązkę
lubczyku i
marchewkę. Po około 10-15 minutach dodajemy
cebulę,
kalarepę, liście botwiny i pokrzywy oraz
oliwę. Gdy warzywa będą prawie ugotowane dodajemy
ziemniaki. Na koniec solimy i
pieprzymy do smaku.Ciekawa jestem, kto z Was się odważy...
SMACZNEGO!