ßßß
Przygotowanie obiadu zajmuje zaledwie 30 minut. Filet z piersi kurczaka potrzebuje zaledwie kilka minut. Dodany do sosu, dochodzi w nim powoli i jest wtedy super soczysty. Nie ma nic gorszego jak zeschnięte na wiór mięso!Lubicie kurczaka na obiad? My bardzo! Często go przyrządzam na różne sposoby o choćby w kremowym sosie z dodatkiem białego wina, soku z cytryny i szpinaku. Japp, kurczak po toskańsku, bo znajdziecie w nim jeszcze koktajlowe pomidorki.
4 porcjeSkładniki:400 g fileta z piersi kurczaka1 łyżeczka papryki w proszkusól i pieprz do smaku4 łyżki masłapuszka kokosowego mleka, 400 g1 czosnku solo1 cebula150 ml białego wina2 łyżki soku z cytryny i otarta skórka z jednej cytryny20 listków świeżej bazylii100 g świeżego szpinaku250 g pomidorków koktajlowych½ łyżeczki płatków chilisól do smaku
Filety z piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem i papryką. Odstaw na bok. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę i czosnek drobno pokrojone i zeszklij. Smaż 2 minuty. Następnie wlej wino i podwyższ temperaturę. Gotuj aż prawie całe wino wyparuje. Wlej kokosowe mleko, dodaj sok i otartą skórkę z cytryny. Zagotuj i gotuj przez 5 minut. Na drugiej patelni zrumień pomidory na tyle aby się nie rozleciały. Dodaj pomidory do sosu wraz ze szpinakiem i lekko zamieszaj.Na drugiej patelni rozpuść 2 łyżki masła i usmaż mięso na złoty kolor po obu stronach. W zależności od grubości fileta smaż około 3 – 5 minut po każdej stronie. Pokrój w poprzek mięśni i dodaj kurczaka do sosu. Podawaj z ryżem i sałatkowym miksem z rzodkiewką i winegretem.