pasta z awokado (guacamole)

nazwa

Wykonanie

Polecam przepyszną, zdrową i ładną (uwielbiam zielony kolor) pastę. Najczęściej używamy jej do chleba, ale pasuje też świetnie do paluchów czy nachos. Pasta z awokado znana jest pod nazwą guacamole. Poniżej podaję przepis podstawowy z i kilka propozycji na urozmaicenie.
Potrzebujemy:
jedno dojrzałe awokado
sok z cytryny
ząbek czosnku
sól i pieprz
Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem lub blenderem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodaję sól morską i jeśli mam to świeżo mielony pieprz kolorowy). Wszystko razem mieszamy i gotowe!
Naszą pastę możemy wzbogacić na kilka sposobów np. poprzez dodanie jednego lub kilku z poniższych składników:
pomidora
paprykę czerwoną
paprykę chili
bazylię
cebulę
liście szpinaku
Niektórzy dodają także serka kremowego, majonezu, jogurtu naturalnego lub twarogu- ale przyznaję, że ja tego nie robiłam do tej pory. Mam wrażenie, że te dodatki spowodują, że smak awokado się nieco zatraci.
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/roznosci/pasta-z-awokado-guacamole