Polecam przepyszną, zdrową i ładną (uwielbiam zielony kolor) pastę. Najczęściej używamy jej do chleba, ale pasuje też świetnie do paluchów czy nachos. Pasta z awokado znana jest pod nazwą guacamole. Poniżej podaję przepis podstawowy z i kilka propozycji na urozmaicenie.Potrzebujemy:jedno dojrzałe awokadosok z cytrynyząbek czosnkusól i pieprzAwokado obieramy i rozgniatamy widelcem lub blenderem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodaję sól morską i jeśli mam to świeżo mielony pieprz kolorowy). Wszystko razem mieszamy i gotowe!Naszą pastę możemy wzbogacić na kilka sposobów np. poprzez dodanie jednego lub kilku z poniższych składników:pomidorapaprykę czerwonąpaprykęchilibazylięcebulęliście szpinakuNiektórzy dodają także serka kremowego, majonezu, jogurtu naturalnego lub twarogu- ale przyznaję, że ja tego nie robiłam do tej pory. Mam wrażenie, że te dodatki spowodują, że smak awokado się nieco zatraci.