Wykonanie
Ostatnio dużą popularnością na moim blogu cieszył się przepis na
kurczaka Piccata, dlatego postanowiłam opublikować kolejne, pyszne, włoskie danie z wykorzystaniem drobiowego
mięsa.
Sos pomidorowy to chyba ulubiony sos w naszym domu - do tego dania użyłam bardzo smacznych, świeżych
pomidorów, ale poza sezonem radzę użyć tych z puszki. Przepis mojej ulubienicy, Laury Vitale . Smacznego:)podwójna
pierś kurczaka (można też użyć udek bez skóry i kości),duża
papryka,ok. 250-300 g
pieczarek,puszka
pomidorów lub 4 świeże
pomidory średniej wielkości,
cebula,2 ząbki
czosnku,10-15 listków świeżej
bazylii,ok. 1/2 szklanki
czerwonego wina,
sól,
pieprz,
chili w proszku (można użyć
chili w płatkach),
tymianekPierś pokroić na małe kawałki,
paprykę w paseczki,
pieczarki w plasterki.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać.
Kurczaka doprawić
solą i
pieprzem, przesmażyć na małej ilości tłuszczu do zarumienienia. Na patelnię po
kurczaku wrzucić
cebulę i
paprykę, smażyć ok. 5 minut, dodać
pieczarki i
czosnek. Dusić wszystko ok. 7 minut - składniki powinny wypuścić płyn. Wlać
wino, zredukować. Do składników na patelni dodać
kurczaka, doprawić
chili, wrzucić drobno pokrojone lub rozgniecione
pomidory wraz z
sokiem. Wrzucić połowę
bazylii i dusić wszystko na małym ogniu około 40 minut (można dłużej), aż sos zgęstnieje. Sprawdzić, czy sosu nie potrzeba doprawić i wrzucić resztę
bazylii. Podawać z chrupiącym
pieczywem.