Wykonanie
Po długiej przerwie jakoś tak trudno wrócić do regularnego blogowania bo gotuję ciągle na dysku mam kilkanaście przepisów ze zdjęciami ale ciągle coś i nie mam chwili na dodanie wpisów :( Mam nadzieję, że w końcu
będę miała więcej czasu też na to :)Dziś pomysł na leczo :) Idealne na chłodniejsze dni , może stanowić także dodatek do
makaronów i
ryżu a przede wszystkim łatwo je przechowywać nawet na zimę bo nadaje się do mrożenia i wekowania więc jak znalazł dla studentów :)Leczo
1 duża
cukinia1 kg
pomidorów400 g
pieczarek2
papryki mogą być różnokolorowepół
papryczki chili2
cebule2
marchewki1 duża
pierś z kurczaka3 ząbki
czosnku0,5 litra
bulionusól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
papryka łagodna i pikantnaprzygotowanie
Pomidory sparzyć gorącą
wodą,obrać ze skórki i pokroić. Wrzucić do
bulionu i zagotować. Gdy zmiękną zblendować.
Cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę, podobnie
pieczarki,
paprykę oraz
cebulę.
Marchew obrać i zatrzeć na tartce.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić.
Wszystkie składniki wrzucić do garnka z
przecierem pomidorowym i gotować na małym ogniu ok. 30 min co jakiś czas mieszając.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać
przyprawy sól,
pieprz,
paprykę,
bazylię i
oregano.