Pieczony łosoś w bazyliowej skorupce z pikantną nutką

nazwa

Wykonanie

Polecam łososia przygotowanego według mojego przepisu. Niestety zdjęcia nie oddają jego uroku.
Składniki ( dla jednej osoby):
dzwonko łososia
plasterek masła
2 łyżeczki soku z cytryny
pół papryczki peperonni
sól
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 łyżeczki bazylii + 1 łyżeczka
2 małe lub 1 duży ząbki czosnku
+ focaccia z pomidorkami koktajlowymi i bazylią
Przygotowanie:
Do moździerza wkładam : posiekaną papryczkę, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy, posiekany czosnek, bazylię ( 2 łyżeczki) oraz plaster masła. Wszystko dokładnie "ugniatam" i mieszam.
Łososia myję, osuszam, kładę na foli aluminiowej, nakładam na niego powstałą pastę z dwóch stron i polewam pozostałym w moździerzu sokiem oraz posypuję 1 łyżeczką bazylii.
Folię składam tak by powstała "zamknięta koperta" i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę 20 minut.
Focaccię kroję w paski i gdy łosoś pieczę się 15 - 18 minut wkładam ją do piekarnika celem podgrzania .
Smacznego :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2012/08/pieczony-osos-w-bazyliowej-skorupce-z.html