Wykonanie
Polecam
łososia przygotowanego według mojego przepisu. Niestety zdjęcia nie oddają jego uroku.
Składniki ( dla jednej osoby):dzwonko
łososiaplasterek
masła2 łyżeczki
soku z cytrynypół papryczki peperonni
sól1 łyżeczka
pieprzu cytrynowego2 łyżeczki
bazylii + 1 łyżeczka2 małe lub 1 duży ząbki
czosnku+ focaccia z
pomidorkami koktajlowymi i
bazyliąPrzygotowanie:Do moździerza wkładam : posiekaną papryczkę,
sok z cytryny,
sól,
pieprz cytrynowy, posiekany
czosnek,
bazylię ( 2 łyżeczki) oraz plaster
masła. Wszystko dokładnie "ugniatam" i mieszam.
Łososia myję, osuszam, kładę na foli aluminiowej, nakładam na niego powstałą pastę z dwóch stron i polewam pozostałym w moździerzu
sokiem oraz posypuję 1 łyżeczką
bazylii.Folię składam tak by powstała "zamknięta koperta" i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę 20 minut.Focaccię kroję w paski i gdy
łosoś pieczę się 15 - 18 minut wkładam ją do piekarnika celem podgrzania .Smacznego :)