Świetna przystawka do obiadu – nadziewane pieczarki

nazwa

Wykonanie

Nie da się ukryć, że uwielbiam grzyby ! Jem je często i zbieram, kiedy jest na nie pora, a ja mam czas. Grzyby to świetna przystawka do obiadu, zwłaszcza n adziewane pieczarki. Aromatyczne pieczarki nadziewam czym się da. Tym razem spróbowałam zrobić nadzienie ze szpinakiem. Do farszu wykorzystałam również trzonki pieczarek, które pokroiłam i usmażyłam na maśle. Wymieszałam je ze szpinakiem i mozzarellą i w ten sposób powstało pyszne nadzienie.
Nadziewane pieczarki są dekoracyjne i wzbudzają zainteresowanie. Idealnie pasują na wielkanocny stół. Moje świąteczne przepisy często zawierają grzyby. Z pieczarek można wyczarować bardzo ciekawe dania. Pieczarkowa przystawka do obiadu to zapiekane pieczarki w piekarniku. Dosłownie kilka minut i przystawka jest gotowa.
4 porcje
Składniki:
8 dużych pieczarek
100 g baby szpinaku
sól i pieprz do smaku
3 łyżki masła
1 mała cebula
50 g utartej mozzarella + 2 łyżki do posypania
Odetnij trzonki od kapeluszy i pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę i drobno pokrój. Usmaż grzyby razem z cebulą na maśle. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak zwiędnie ale wciąż będzie ładnie zielony. Dopraw solą i pieprzem. Usmażone grzyby i szpinak lekko przestudź po czym wymieszaj z serem. Napełnij kapelusze nadzieniem, posyp serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 175ºC. Piecz przez około 25 minut. Podawaj na gorąco jako przystawkę do obiadu lub jako przekąskę. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/przystawka-do-obiadu-przepis-na-pieczarki