ßßß
Nadziewane pieczarki są dekoracyjne i wzbudzają zainteresowanie. Idealnie pasują na wielkanocny stół. Moje świąteczne przepisy często zawierają grzyby. Z pieczarek można wyczarować bardzo ciekawe dania. Pieczarkowa przystawka do obiadu to zapiekane pieczarki w piekarniku. Dosłownie kilka minut i przystawka jest gotowa.
4 porcjeSkładniki:8 dużych pieczarek100 g baby szpinakusól i pieprz do smaku3 łyżki masła1 mała cebula50 g utartej mozzarella + 2 łyżki do posypania
Odetnij trzonki od kapeluszy i pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę i drobno pokrój. Usmaż grzyby razem z cebulą na maśle. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak zwiędnie ale wciąż będzie ładnie zielony. Dopraw solą i pieprzem. Usmażone grzyby i szpinak lekko przestudź po czym wymieszaj z serem. Napełnij kapelusze nadzieniem, posyp serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 175ºC. Piecz przez około 25 minut. Podawaj na gorąco jako przystawkę do obiadu lub jako przekąskę. Smacznego!