Wykonanie
Pyszne i wilgotne ciasto
czekoladowe z Waszym ulubionym musem
truskawkowym ze zmiksowanych
truskawek, przykryte
bitą śmietaną i
owocami. Coś obłędnego, połączenie delikatnego i puszystego musu
truskawkowego z
czekoladą. Warto przygotować na najbliższą okazję jeszcze w sezonie
truskawkowym; kto mógłby oprzeć się takiemu połączeniu?Składniki:130 g
mąki pszennej40 g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli125 ml (pół szklanki)
maślanki lub
kefiru125 ml (pół szklanki) zaparzonej
kawy60 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 duże
jajko180 g jasnego
brązowego cukruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników (nie ubijać!):
maślankę,
kawę,
olej,
jajko,
wanilię,
cukier. Bezpośrednio do mieszanki przesiać
mąkę pszenną,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
sól wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużejFormę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie).Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.Ciasto może wyrosnąć z lekką górką, którą po upieczeniu należy odciąć/wyrównać.Mus
truskawkowy:450 g
truskawek (świeżych lub mrożonych)1 łyżka
soku z cytryny70 g
cukru12 g
żelatyny w proszku + 3 łyżki zimnej
wody400 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Żelatynę zalać zimną
wodą (3 łyżki) tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Truskawki,
sok z cytryny i
cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się
cukru, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem. Do gorącego puree dodać napęczniałą
żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia się w puree. Wystudzić do temperatury pokojowej (nie można pozwolić mieszance stężeć).W misie miksera umieścić schłodzoną
śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z
truskawek. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.Ponadto:250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudrukilka
truskawek, przepołowionychkilka
truskawek, zmiksowanych blenderem do otrzymania konsystencji sosu
makaroniki (niekonieczenie)
Śmietanę kremówkę ubić z
cukrem pudrem do sztywności.Wykonanie:Ciasto
czekoladowe umieścić z powrotem w tortownicy i zapiąć, ewentualnie spokorzystać z obręczy do
tortów. Na ciasto przelać przygotowany mus
truskawkowy, wyrównać a następnie schłodzić w lodówce w celu stężenia musu. Po stężeniu musu na górę wyłożyć
bitą śmietanę, ozdobić
truskawkami i sosem
truskawkowym, a przed podaniem ewentualnie makaronikami .Przechowywać w lodówce.Uwaga : czasem się zdarza, że forma stykając się z musem - zabarwi go na nieładny kolor. Aby tego uniknąć polecam używanie specjalnej folii lub po prostu papieru do pieczenia (z folią nie będzie widocznych zagnieceń na musie).