ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z Waszym ulubionym musem truskawkowym ze zmiksowanych truskawek, przykryte bitą śmietaną i owocami. Coś obłędnego, połączenie delikatnego i puszystego musu truskawkowego z czekoladą. Warto przygotować na najbliższą okazję jeszcze w sezonie truskawkowym; kto mógłby oprzeć się takiemu połączeniu?
Składniki:
130 g mąki pszennej
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 ml (pół szklanki) maślanki lub kefiru
125 ml (pół szklanki) zaparzonej kawy
60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
180 g jasnego brązowego cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników (nie ubijać!): maślankę, kawę, olej, jajko, wanilię, cukier. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie).
Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Ciasto może wyrosnąć z lekką górką, którą po upieczeniu należy odciąć/wyrównać.
Mus truskawkowy:
450 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka soku z cytryny
70 g cukru
12 g żelatyny w proszku + 3 łyżki zimnej wody
400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Żelatynę zalać zimną wodą (3 łyżki) tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem. Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia się w puree. Wystudzić do temperatury pokojowej (nie można pozwolić mieszance stężeć).
W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z truskawek. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
Ponadto:
250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
kilka truskawek, przepołowionych
kilka truskawek, zmiksowanych blenderem do otrzymania konsystencji sosu
makaroniki (niekonieczenie)
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem do sztywności.
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe umieścić z powrotem w tortownicy i zapiąć, ewentualnie spokorzystać z obręczy do tortów. Na ciasto przelać przygotowany mus truskawkowy, wyrównać a następnie schłodzić w lodówce w celu stężenia musu. Po stężeniu musu na górę wyłożyć bitą śmietanę, ozdobić truskawkami i sosem truskawkowym, a przed podaniem ewentualnie makaronikami .
Przechowywać w lodówce.
Uwaga : czasem się zdarza, że forma stykając się z musem - zabarwi go na nieładny kolor. Aby tego uniknąć polecam używanie specjalnej folii lub po prostu papieru do pieczenia (z folią nie będzie widocznych zagnieceń na musie).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-musem-truskawkowym