Wykonanie
Co jest w nim jest takiego diabelskiego? Wszystko po kolei. Jest diabelnie proste do wykonania. Choć nie ma w sobie
czekolady, ma diabelnie dużo
kakao, dzięki
czemu jest mocno
czekoladowe. I diabelsko ciemne. I wilgotne. I smakuje diabelnie dobrze! Jest bardzo delikatne, jak puszek, rozpływające się w ustach. Taka amerykańska wersja najlepszego polskiego murzynka. Ciasto można przełożyć
kremem czekoladowym,
konfiturą malinową lub jak ja -
waniliową bitą śmietaną. Jakby było mało... diabelnie uzależnia!Składniki:200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki
maślanki lub
kefiru + 1/2 szklanki
wody2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii50 g
kakao + 1/2 szklanki letniej
wody2 duże
jajka, w temp. pokojowej115 g
masła, miękkiego200 g
cukru granulowanego (dodałam 150 g)200 g jasnego
brązowego cukruMąkę,
sodę i
sól wymieszać w naczyniu, przesiać.
Maślankę wymieszać z 1/2 szklanki
wody i ekstraktem z
wanilii, odstawić.
Kakao wymieszać z 1/2 szklanki letniej
wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia.
Jajka roztrzepać w garnuszku (widelcem), dokładnie.Miękkie
masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać
cukier, najpierw biały,
potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką
jajka. Zatrzymać mikser, wlać
kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę
maślankę i
mąkę, stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Dwie okrągłe formy o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do obydwu nalać ciasta, po równo.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.Do przełożenia:250 ml
śmietany kremówki1 łyżeczka ekstraktu z
waniliinasionka z 1
laski wanilii1 łyżka
cukru pudruPonadto:około 300 g świeżych
malinKremówkę ubić z nasionkami
wanilii, pod koniec ubijania dodając ekstrakt i
cukier. Podzielić na dwie części.Jedną częścią przełożyć blaty ciasta, pozostałą posmarować wierzch. Ozdobić
malinami.Smacznego :)
Przepis Flo Braker z książki 'The simple art of perfect baking'.