Wykonanie
Z okazji Dnia
Czekolady postanowiłam przygotować
czekoladowe babeczki. Bardzo puszyste i wilgotne w środku, z warstwą lśniącej
czekoladowej polewy na wierzchu. Całość wieńczy akcent wiosenny, czyli jadalne kwiaty w cukrze. W tym przypadku bratki.Źródło: Shelley Kaldunski, David Matheson "Babeczki na słodko".Składniki na 12 sztuk:1 szklanka
mąki1/4 szklanki gorzkiego
kakao3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
brązowego cukru (użyłam
ciemnego Muscovado)4 łyżki (ok. 60 g)
masła, w temp. pokojowej1 duże
jajko, w temp. pokojowej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 szklanki letniej
wody1/4 szklanki
maślankiPiekarnik rozgrzać to temperatury 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.Do jednej miski przesiać
mąkę,
kakao,
sodę oraz
sól.W drugiej misce ubić mikserem na średnich obrotach
cukier,
masło i
brązowy cukier na puszystą masę. Dodać
jajko oraz ekstrakt i miksować, aż się połączą. Stopniowo dodawać
mąkę (w 3 porcjach) na zmianę z letnią
wodą i
maślanką (w 2 porcjach), ubijając masę na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Nie trzeba wyrabiać ciasta zbyt długo.Gotową masę rozdzielić pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości.Piec 18-20 minut do "suchego patyczka". Odstawić do wystygnięcia.Kwiaty oprószone
cukrem:24 jadalne kwiaty z ekologicznej uprawy (nie pryskane pestycydami), np.
fiołki, bratki,
płatki róż1
białko (skorupkę
jaja należy umyć ciepłą
wodą, a tuż przed użyciem zanurzyć we wrzątku na 10 sekund)1 szklanka drobno zmielonego
cukru (można rozdrobnić go w moździerzu)W miseczce wymieszać
białko z kilkoma kroplami
wody, aż się spieni. Za pomocą pędzelka nakładać pianę na każdy kwiat tak, aby był całkowicie pokryty.Posypać obficie
cukrem i przenieść na papier do pieczenia. Pozostawić na ok. godzinę do wyschnięcia.
Czekoladowa polewa:1/2 szklanki
śmietany kremówki1 łyżka jasnego
mioduszczypta
soli110 g deserowej lub
gorzkiej czekolady, posiekanejkolorowa posypka, opcjonalnieW małym rondlu wymieszać
śmietankę,
miód i
sól. Podgrzewać na małym ogniu, aż do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną
czekoladę. Odstawić na kilka minut.Następnie dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita, lśniąca masa. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.Gotową polewę rozsmarować łyżeczką na każdej babeczce. Udekorować jadalnymi kwiatami w cukrze lub/i kolorową posypką.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: