Wykonanie
Są idealne.Mocno
czekoladowe, pachnące, z zewnątrz chrupiące, w środku przyjemnie miękkie.Właściwie nie potrzebują żadnych dodatków poza
cukrem pudrem,ale spróbujcie jeszcze ciepłych z
bitą śmietaną i świeżymi
owocami... to prawdziwa poezja.Pamiętajcie tylko, żeby uzbroić się w cierpliwość i dobrze je wypiec.Moja gofrownica potrzebuje na to aż 10-ciu minut.
Składniki:porcja na ok. 10 kwadratowych gofrów200 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru40 g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (bądź ziarenka z 1/2
laski wanilii)450 ml
maślanki (można zastąpić
kefirem)55 g
masła (roztopionego i wystudzonego)
Maślankę,
jajka i ekstarakt z
wanilii zmiksować. Wszystkie składniki suche przesiać przez sito. Dodać do składników mokrych i wszystko razem dobrze zmiksować. Mamy otrzymać gładką mieszaninę z wyraźnymi pęcherzykami powietrza.Piec w gofrownicy do chrupkości. U mnie ok. 10 minut.Podawać ciepłe.Smacznego :)
Źródło przepisu Tu