ßßß Cookit - przepis na Gofry czekoladowe

Gofry czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Są idealne.
Mocno czekoladowe, pachnące, z zewnątrz chrupiące, w środku przyjemnie miękkie.
Właściwie nie potrzebują żadnych dodatków poza cukrem pudrem,
ale spróbujcie jeszcze ciepłych z bitą śmietaną i świeżymi owocami... to prawdziwa poezja.
Pamiętajcie tylko, żeby uzbroić się w cierpliwość i dobrze je wypiec.
Moja gofrownica potrzebuje na to aż 10-ciu minut.
Składniki:
porcja na ok. 10 kwadratowych gofrów
200 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (bądź ziarenka z 1/2 laski wanilii)
450 ml maślanki (można zastąpić kefirem)
55 g masła (roztopionego i wystudzonego)
Maślankę, jajka i ekstarakt z wanilii zmiksować. Wszystkie składniki suche przesiać przez sito. Dodać do składników mokrych i wszystko razem dobrze zmiksować. Mamy otrzymać gładką mieszaninę z wyraźnymi pęcherzykami powietrza.
Piec w gofrownicy do chrupkości. U mnie ok. 10 minut.
Podawać ciepłe.
Smacznego :)
Źródło przepisu Tu
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/01/Gofry-czekoladowe.html