Dzień czekolady? Co to w ogóle za bzdura? Tylko jeden dzień w roku kiedy powinno się jeść czekoladę?! Ja jem codzienniePoniższy przepis to modyfikacja przepis Nigelli Lawson. Oryginał możecie znaleźć TUTAJ . Zamieniłam rodzaj dodanego cukru oraz zamiast czekoladowych wiórków dałam dodałam posiekaną czekoladę i orzeszki ziemne.Składniki:125g ciemnej czekolady – rozpuszczonej w kąpieli wodnej150g mąki pszennej30g kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej0,5 łyżeczki soli125g miękkiego masła75g brązowego cukru (użyłam białego)50g cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 jajko350g gorzkiej czekolady, wiórki – ja użyłam 100g posiekanej gorzkiej czekolady i 50g posiekanych orzeszków ziemnych (niesolonych)Mąkę, kakao, sól i sodę przesiewamy do jednej miski i mieszamy. W drugiej misce przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrami. Dodajemy jajko oraz płynną czekoladę. Dokładnie miksujemy. Masę maślaną łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy. Dokładnie ale delikatnie mieszamy.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki do lodów wykładamy porcje ciasta. Zachowujemy 6 centymetrowe odstępy. Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach. Studzimy najpierw na blasze a później na kratce.