Wykonanie
            Brownies to ciasto, które nigdy się nie nudzi miłośnikom 
czekolady. Tym razem zachwyciłam się slutty brownies. Połączenie z oreo wydało mi się bardzo nęcące. I faktycznie okazało się bardzo dobre, mocno 
czekoladowe i za sprawą oreo leciutko słonawe. Nie był to jednak minus. Jeśli ktoś nie chce zrobić tańszą wersję, to zawsze może dodać innych 
czekoladowych markiz. Przyznam, że to brownies miało dwie wady: po pierwsze na drugi dzień zrobiło się troszkę twarde, a druga wada to taka, że trzeba się powstrzymywać, by nie sięgać wciąż po nowy kawałek...Slutty brownies (blaszka 23x23cm; pojemność szklanki 240ml)warstwa brownies:10 łyżek 
masła1 szklanka 
cukru0,5 szklanki 
kakao niesłodzonego1/4 łyżeczki 
soli2 łyżeczki ekstraktu 
waniliowego2 duże 
jaja1/2 szklanki 
mąkiwarstwa 
ciastek:16 
ciastek oreo (lub inne markizy 
czekoladowe)warstwa górna:60 g 
masła1/4 szklanki 
brązowego cukru (u mnie trzcinowy)1/2 szklanki 
białego cukru1 
jajko1 szklanka 
mąki pszennej1/4 łyżeczki 
soli1 łyżeczka ekstraktu 
waniliowego lub aromatu1 łyżka 
kakao1/2 łyżeczki 
sody1/2 łyżeczki 
proszku do pieczenia100 g 
czekolady deserowej3 łyżki 
wody (opcjonalnie jeśli masa będzie bardzo gęsta)Warstwa brownies:
Masło, 
cukier, 
kakao, 
sól wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli 
wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się 
wodą). Mieszamy w czasie rozpuszczania, by powstała jednolita masa. Ściągamy miskę z rozpuszczonymi składnikami z garnka. Dodajemy ekstrakt 
waniliowy oraz po jednym 
jajku. Mieszamy do połączenia składników (najlepiej trzepaczką, można też mikserem na wolnych obrotach lub widelcem). Na koniec dodajemy 
mąkę. Mieszamy do połączenia.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (przy dobrym papierze nie ma konieczności smarowania go tłuszczem). Wylewamy warstwę brownies. Na ciasto układamy 
ciastka. A na nie wylewamy przygotowaną masę na warstwę górną:
Masło i 
cukry miksujemy. Dodajemy 
jajko i 
sól, a następnie po zmiksowaniu dodajemy 
mąkę, 
kakao, ekstrakt, 
sodę, proszek. Jeśli powstała masa będzie gęsta to warto dodać 3-4 łyżki 
wody (lepiej będzie nam się ją rozprowadzać na ciastkach). Do masy dodajemy 
czekoladę pokrojoną na kawałki. Wykładamy masę na 
ciastka.Pieczemy ciasto przez ok 35-40 minut w 180º.
