Wykonanie
Brownies to ciasto, które nigdy się nie nudzi miłośnikom
czekolady. Tym razem zachwyciłam się slutty brownies. Połączenie z oreo wydało mi się bardzo nęcące. I faktycznie okazało się bardzo dobre, mocno
czekoladowe i za sprawą oreo leciutko słonawe. Nie był to jednak minus. Jeśli ktoś nie chce zrobić tańszą wersję, to zawsze może dodać innych
czekoladowych markiz. Przyznam, że to brownies miało dwie wady: po pierwsze na drugi dzień zrobiło się troszkę twarde, a druga wada to taka, że trzeba się powstrzymywać, by nie sięgać wciąż po nowy kawałek...Slutty brownies (blaszka 23x23cm; pojemność szklanki 240ml)warstwa brownies:10 łyżek
masła1 szklanka
cukru0,5 szklanki
kakao niesłodzonego1/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 duże
jaja1/2 szklanki
mąkiwarstwa
ciastek:16
ciastek oreo (lub inne markizy
czekoladowe)warstwa górna:60 g
masła1/4 szklanki
brązowego cukru (u mnie trzcinowy)1/2 szklanki
białego cukru1
jajko1 szklanka
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub aromatu1 łyżka
kakao1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
czekolady deserowej3 łyżki
wody (opcjonalnie jeśli masa będzie bardzo gęsta)Warstwa brownies:
Masło,
cukier,
kakao,
sól wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się
wodą). Mieszamy w czasie rozpuszczania, by powstała jednolita masa. Ściągamy miskę z rozpuszczonymi składnikami z garnka. Dodajemy ekstrakt
waniliowy oraz po jednym
jajku. Mieszamy do połączenia składników (najlepiej trzepaczką, można też mikserem na wolnych obrotach lub widelcem). Na koniec dodajemy
mąkę. Mieszamy do połączenia.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (przy dobrym papierze nie ma konieczności smarowania go tłuszczem). Wylewamy warstwę brownies. Na ciasto układamy
ciastka. A na nie wylewamy przygotowaną masę na warstwę górną:
Masło i
cukry miksujemy. Dodajemy
jajko i
sól, a następnie po zmiksowaniu dodajemy
mąkę,
kakao, ekstrakt,
sodę, proszek. Jeśli powstała masa będzie gęsta to warto dodać 3-4 łyżki
wody (lepiej będzie nam się ją rozprowadzać na ciastkach). Do masy dodajemy
czekoladę pokrojoną na kawałki. Wykładamy masę na
ciastka.Pieczemy ciasto przez ok 35-40 minut w 180º.