ßßß
 
            
         są idealne do popołudniowej kawy.W wykonaniu są naprawdę szybkie i proste.A co najważniejsze wiesz co jesz;-)Pysznie czekoladowe! I o to chodzi, jeśli chce się zjeść słodkości.
są idealne do popołudniowej kawy.W wykonaniu są naprawdę szybkie i proste.A co najważniejsze wiesz co jesz;-)Pysznie czekoladowe! I o to chodzi, jeśli chce się zjeść słodkości. Składniki:200 g gorzkiej czekolady30 g kakao150 g mąki pszennej125 g miękkiego masła70-80 g cukru ( idealnie żeby był brązowy)pół łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliłyżeczka ekstraktu z wanilii1 jajko
Składniki:200 g gorzkiej czekolady30 g kakao150 g mąki pszennej125 g miękkiego masła70-80 g cukru ( idealnie żeby był brązowy)pół łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliłyżeczka ekstraktu z wanilii1 jajko Zacznijmy od rozpuszczenia 100 g czekolady w kąpieli wodnej.
Zacznijmy od rozpuszczenia 100 g czekolady w kąpieli wodnej. Miękkie masło i cukier ubiłam mikserem na puszystą masę.Niestety zabrakło mi brązowego cukru...
Miękkie masło i cukier ubiłam mikserem na puszystą masę.Niestety zabrakło mi brązowego cukru...
 Wlałam przestudzoną masę czekoladową.
Wlałam przestudzoną masę czekoladową. Wymieszałam.
Wymieszałam. Dodałam jajko i ekstrakt z wanilii.
Dodałam jajko i ekstrakt z wanilii. Połączyłam masę z suchymi składnikami.Mąką,sodą,kakao i szczyptą soli.
Połączyłam masę z suchymi składnikami.Mąką,sodą,kakao i szczyptą soli. Starłam pozostałą część czekolady na wiórki.
Starłam pozostałą część czekolady na wiórki. Wsypałam je do ciasta i wszystko wymieszałam drewnianą łyżką.
Wsypałam je do ciasta i wszystko wymieszałam drewnianą łyżką. Z masy wyszło mi 20 ciasteczek.Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pamiętajcie o odstępach pomiędzy nimi.Można je nakładać np. łyżką do lodów.Kształt i wielkość zależy od Was.Nie spłaszczajcie ich.Jeśli wyjdzie wam więcej ciasta,bądź będziecie chcieli upiec je w innym czasie,to ciasto można zamrozić i wyjąć godzinę przed pieczeniem.
Z masy wyszło mi 20 ciasteczek.Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pamiętajcie o odstępach pomiędzy nimi.Można je nakładać np. łyżką do lodów.Kształt i wielkość zależy od Was.Nie spłaszczajcie ich.Jeśli wyjdzie wam więcej ciasta,bądź będziecie chcieli upiec je w innym czasie,to ciasto można zamrozić i wyjąć godzinę przed pieczeniem. Włożyłam je do nagrzanego piekarnika.Piekłam około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Włożyłam je do nagrzanego piekarnika.Piekłam około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiłam je na blasze przez około 5 minut.Słodko polecam!Smacznego!
Po wyjęciu z piekarnika, zostawiłam je na blasze przez około 5 minut.Słodko polecam!Smacznego!