ßßß
 
            
         Bywa, że nie mam ochoty na wymyślne ciasta, których przygotowanie wiąże się często nie tylko z godzinami spędzonymi w kuchni, ale też z wizją góry naczyń do zmywania, co skutecznie gasi mój zapał i osłabia chęć na słodkości. Wtedy z radością sięgam po przepisy na wszelkiego typu muffiny, ciasta jogurtowe oraz inne wypieki do przygotowania w kilka minut, bez miksera, czy innych wymyślnych kuchennych akcesoriów.I tak mam dziś dla Was przepis na zdecydowanie najlepszy chlebek bananowy, jaki kiedykolwiek miałam okazję wypróbować. Niezwykle wilgotny, bardzo mocno czekoladowy chlebek o wyraźnie wyczuwalnym, ale nie przytłaczającym bananowym aromacie, który wprost rozpływa się w ustach. Jest dokładnie taki, jak sobie wymarzyłam :)Ciasto jest super łatwe w przygotowaniu i zajmie Wam tylko chwilę, a w zamian otrzymacie przepyszny kawałek czekoladowego ciasta, który z pewnością posmakuje i dorosłym i dzieciom.Polecam :)* przepis pochodzi z tego blogaSkładniki na formę keksówkę o wymiarach około 10 x 20cm:3 średniej wielkości banany (im dojrzalsze, tym lepiej)115g niesolonego masła, roztopionego3/4 szklanki brązowego cukru1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka sody1/4 łyżeczki soli1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki ciemnego kakao170g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), posiekanejokoło 1/2 szklanki mlecznych czekoladowych czipsów (milk chocolate chips) lub mlecznej czekolady drobno posiekanej na wierzchWykonanie:Banany rozgnieć w misce na papkę (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków). Dodaj roztopione masło oraz cukier i wymieszaj dokładnie.Wbij jajko i wlej ekstrakt waniliowy, wymieszaj.Przesiej do miski wszystkie suche składniki i wymieszaj krótko, tylko do połączenia.Na koniec wmieszaj posiekaną gorzką czekoladę.Przełóż masę do keksówki wysmarowanej masłem, posyp mleczną czekoladą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 55 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony chlebek pozostaw na 10 minut w formie, po czym wyjmij i wystudź na kratce.Krój, gdy już całkiem wystygnie.Smacznego :)
Bywa, że nie mam ochoty na wymyślne ciasta, których przygotowanie wiąże się często nie tylko z godzinami spędzonymi w kuchni, ale też z wizją góry naczyń do zmywania, co skutecznie gasi mój zapał i osłabia chęć na słodkości. Wtedy z radością sięgam po przepisy na wszelkiego typu muffiny, ciasta jogurtowe oraz inne wypieki do przygotowania w kilka minut, bez miksera, czy innych wymyślnych kuchennych akcesoriów.I tak mam dziś dla Was przepis na zdecydowanie najlepszy chlebek bananowy, jaki kiedykolwiek miałam okazję wypróbować. Niezwykle wilgotny, bardzo mocno czekoladowy chlebek o wyraźnie wyczuwalnym, ale nie przytłaczającym bananowym aromacie, który wprost rozpływa się w ustach. Jest dokładnie taki, jak sobie wymarzyłam :)Ciasto jest super łatwe w przygotowaniu i zajmie Wam tylko chwilę, a w zamian otrzymacie przepyszny kawałek czekoladowego ciasta, który z pewnością posmakuje i dorosłym i dzieciom.Polecam :)* przepis pochodzi z tego blogaSkładniki na formę keksówkę o wymiarach około 10 x 20cm:3 średniej wielkości banany (im dojrzalsze, tym lepiej)115g niesolonego masła, roztopionego3/4 szklanki brązowego cukru1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka sody1/4 łyżeczki soli1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki ciemnego kakao170g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), posiekanejokoło 1/2 szklanki mlecznych czekoladowych czipsów (milk chocolate chips) lub mlecznej czekolady drobno posiekanej na wierzchWykonanie:Banany rozgnieć w misce na papkę (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków). Dodaj roztopione masło oraz cukier i wymieszaj dokładnie.Wbij jajko i wlej ekstrakt waniliowy, wymieszaj.Przesiej do miski wszystkie suche składniki i wymieszaj krótko, tylko do połączenia.Na koniec wmieszaj posiekaną gorzką czekoladę.Przełóż masę do keksówki wysmarowanej masłem, posyp mleczną czekoladą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 55 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony chlebek pozostaw na 10 minut w formie, po czym wyjmij i wystudź na kratce.Krój, gdy już całkiem wystygnie.Smacznego :)