ßßß
 
            
         Jeśli chodzi o ciastka Nigella nie zawodzi. Szybkie do przygotowania, zwłaszcza jeśli mamy natychmiastową ochotę na coś słodkiego i czekoladowego. Gorące, prosto z blachy, są jak małe kawałeczki brownies, z roztapiającą się czekoladą w środku, nie można się od nich oderwać! Sól morska dodaje smaku, w końcu w środku są pestki dyni. Poza tym wspaniała baza do innych ciastek czekoladowych: można wymieszać dynię ze słonecznikiem, dodać wiórki kokosowe, suszoną żurawinę czy orzechy.Składniki na 25 sztuk:75 g masła100 g drobnego cukru do wypieków70 g miałkiego brązowego cukru1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii125 g mąki pszennej50 g kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej125 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady50 g pestek dynisól morska, do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię, jajko i utrzeć do połączenia. Dodać mąkę pszenną, kakao i sodę oczyszczoną, zmiksować do połączenia. Dodać pestki dyni i chocolate chips, wymieszać.2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta nabierać pełną łyżkę ciasta i układać na blaszce, w kilkucentymetrowych odstępach od siebie. Posypać solą morską.Piec w temperaturze 160ºC, z termoobiegiem, przez 10 - 12 minut. Ciasteczka pod koniec pieczenia lekko popękają. Wyjąć i przestudzić przez chwilę na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę.Można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej, w puszce.Smacznego :-).
Jeśli chodzi o ciastka Nigella nie zawodzi. Szybkie do przygotowania, zwłaszcza jeśli mamy natychmiastową ochotę na coś słodkiego i czekoladowego. Gorące, prosto z blachy, są jak małe kawałeczki brownies, z roztapiającą się czekoladą w środku, nie można się od nich oderwać! Sól morska dodaje smaku, w końcu w środku są pestki dyni. Poza tym wspaniała baza do innych ciastek czekoladowych: można wymieszać dynię ze słonecznikiem, dodać wiórki kokosowe, suszoną żurawinę czy orzechy.Składniki na 25 sztuk:75 g masła100 g drobnego cukru do wypieków70 g miałkiego brązowego cukru1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii125 g mąki pszennej50 g kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej125 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady50 g pestek dynisól morska, do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię, jajko i utrzeć do połączenia. Dodać mąkę pszenną, kakao i sodę oczyszczoną, zmiksować do połączenia. Dodać pestki dyni i chocolate chips, wymieszać.2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta nabierać pełną łyżkę ciasta i układać na blaszce, w kilkucentymetrowych odstępach od siebie. Posypać solą morską.Piec w temperaturze 160ºC, z termoobiegiem, przez 10 - 12 minut. Ciasteczka pod koniec pieczenia lekko popękają. Wyjąć i przestudzić przez chwilę na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę.Można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej, w puszce.Smacznego :-). Źródło przepisu - "At my table" Nigella Lawson.
Źródło przepisu - "At my table" Nigella Lawson.