ßßß Cookit - przepis na Ciastka czekoladowe z pestkami dyni

Ciastka czekoladowe z pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

Jeśli chodzi o ciastka Nigella nie zawodzi. Szybkie do przygotowania, zwłaszcza jeśli mamy natychmiastową ochotę na coś słodkiego i czekoladowego. Gorące, prosto z blachy, są jak małe kawałeczki brownies, z roztapiającą się czekoladą w środku, nie można się od nich oderwać! Sól morska dodaje smaku, w końcu w środku są pestki dyni. Poza tym wspaniała baza do innych ciastek czekoladowych: można wymieszać dynię ze słonecznikiem, dodać wiórki kokosowe, suszoną żurawinę czy orzechy.
Składniki na 25 sztuk:
75 g masła
100 g drobnego cukru do wypieków
70 g miałkiego brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125 g mąki pszennej
50 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
125 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady
50 g pestek dyni
sól morska, do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię, jajko i utrzeć do połączenia. Dodać mąkę pszenną, kakao i sodę oczyszczoną, zmiksować do połączenia. Dodać pestki dyni i chocolate chips, wymieszać.
2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta nabierać pełną łyżkę ciasta i układać na blaszce, w kilkucentymetrowych odstępach od siebie. Posypać solą morską.
Piec w temperaturze 160ºC, z termoobiegiem, przez 10 - 12 minut. Ciasteczka pod koniec pieczenia lekko popękają. Wyjąć i przestudzić przez chwilę na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę.
Można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej, w puszce.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "At my table" Nigella Lawson.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-czekoladowe-z-pestkami-dyni