Wykonanie
Jeśli chodzi o
ciastka Nigella nie zawodzi. Szybkie do przygotowania, zwłaszcza jeśli mamy natychmiastową ochotę na coś słodkiego i
czekoladowego. Gorące, prosto z blachy, są jak małe kawałeczki brownies, z roztapiającą się
czekoladą w środku, nie można się od nich oderwać!
Sól morska dodaje smaku, w końcu w środku są
pestki dyni. Poza tym wspaniała baza do innych
ciastek czekoladowych: można wymieszać
dynię ze
słonecznikiem, dodać
wiórki kokosowe,
suszoną żurawinę czy
orzechy.Składniki na 25 sztuk:75 g
masła100 g drobnego
cukru do wypieków70 g miałkiego
brązowego cukru1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii125 g
mąki pszennej50 g
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej125 g gorzkich drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) lub posiekanej
gorzkiej czekolady50 g pestek dyni
sól morska, do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i oba
cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
wanilię,
jajko i utrzeć do połączenia. Dodać
mąkę pszenną,
kakao i
sodę oczyszczoną, zmiksować do połączenia. Dodać
pestki dyni i chocolate
chips, wymieszać.2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta nabierać pełną łyżkę ciasta i układać na blaszce, w kilkucentymetrowych odstępach od siebie. Posypać
solą morską.Piec w temperaturze 160ºC, z termoobiegiem, przez 10 - 12 minut.
Ciasteczka pod koniec pieczenia lekko popękają. Wyjąć i przestudzić przez chwilę na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę.Można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej, w puszce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "At my table" Nigella Lawson.