ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste ciastka z mleczną czekoladą…

Pełnoziarniste ciastka z mleczną czekoladą…

nazwa

Wykonanie

Jutro bladym świtem ruszamy na lotnisko, a ja co robię, zamiast pakować walizki?? Ja moi drodzy piekę ciasteczka. Zuzia tak ładnie prosiła, że nie umiałam odmówić. Zresztą po wczorajszych negocjacjach z Córką, która postanowiła zabrać ze sobą wszystkie posiadane sukienki i chyba ze trzy pary pantofelków, o innych bucikach nie wspominając, mam już pakowania po sam czubek kokardy i jakoś nie mogę się zabrać za rzeczy moje i Męża ;)
Tak więc spakowani nie jesteśmy, a dom, mimo całego tego szorowania, które ostatnio urządzałam, wciąż wygląda jak nazajutrz po wybuchu, ale za to pachnie gorącymi jeszcze ciasteczkami, co zdecydowanie działa kojąco na moje nerwy :) Wypiję kawkę, zjem ciasteczko (albo trzy), a reszta sama się jakoś ułoży ;P
Ciastka są duuuże i pyszne. Z wierzchu przyjemnie chrupią, ale w środku pozostają przyjemnie mięciutkie, choć nie mokre, co niektórym przeszkadza. Zrobiłam je na podstawie mojego ulubionego przepisu na ciasteczka z drobinkami czekolady, używając jednak mąki pełnoziarnistej i nieco zmieniając proporcje. Wyszły wspaniale i Zuzia była zachwycona. Jestem pewna, że Wam też przypadną do gustu.
Polecam :)
Składniki na około 24 ciastka:
170g miękkiego niesolonego masła
125g jasnego brązowego cukru (soft brown sugar)
125g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 średniej wielkości jajka
340g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody
225g drobinek mlecznej czekolady (chocolate chips) lub mlecznej czekolady drobno posiekanej
Wykonanie:
Masło utrzyj z obydwoma cukrami na jasną, napowietrzoną masę. Dodaj ekstrakt z wanilii po czym wbijaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym.
Do masy maślanej wsyp mąkę oraz sodę i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę.
Z masy rób spore kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy, by ciasteczka się nie zlały. Możesz też do formowania ciastek użyć łyżki do lodów i zrobić kilka mega dużych ciastek :)
Ciasteczka piecz w temperaturze 170°C przez około 15 minut lub do momentu gdy wyrosną, nabiorą złocistego koloru i lekko popękają, ale wciąż będą miękkie w dotyku (stwardnieją, gdy wystygną). Przełóż delikatnie na kratkę i wystudź.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/03/04/pelnoziarniste-ciastka-z-mleczna-czekolada