Maślane pistacjoweciasteczka z białą czekoladą. Do ich wypieku używamy obranych niesolonych pistacji. Dość słodkie, trochę 'inne' w smaku, choć bardzo przyjemne :-). Smak pistacji współgra idealnie z rozpływającą się ustach białą czekoladą. Aczkolwiek, moja gorzkoczekoladowa natura gorąco sprzeciwiła się zjedzeniu więcej niż jednego ciastka... polecam więc głównie fanom białej czekolady ;-).Składniki na 25 - 30 sztuk:100 g masła60 g drobnego cukru do wypieków50 g miałkiego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 duże jajko150 g mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej100 g zmielonych pistacji125 g pistacji (w całości, obranych)125 g białej czekolady (w postaci chocolate chips lub posiekanej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i zmielone pistacje. Zmiksować do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Dodać całe pistacje i posiekaną białą czekoladę, krótko zmiksować do połączania.Formę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć dłonią lub łyżką. Piec w temperaturze 160ºC przez około 12 - 15 minut, do lekkiego zarumienienia brzegów. Wyjąć, przestudzić na blaszce a następnie przenieść na kratkę.Przechowywać do 10 dni w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).Źródło przepisu - 'How to be a domestic goddess' Nigella Lawson.