ßßß Cookit - przepis na Ciastka pistacjowe z białą czekoladą

Ciastka pistacjowe z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Maślane pistacjowe ciasteczka z białą czekoladą. Do ich wypieku używamy obranych niesolonych pistacji. Dość słodkie, trochę 'inne' w smaku, choć bardzo przyjemne :-). Smak pistacji współgra idealnie z rozpływającą się ustach białą czekoladą. Aczkolwiek, moja gorzkoczekoladowa natura gorąco sprzeciwiła się zjedzeniu więcej niż jednego ciastka... polecam więc głównie fanom białej czekolady ;-).
Składniki na 25 - 30 sztuk:
100 g masła
60 g drobnego cukru do wypieków
50 g miałkiego brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100 g zmielonych pistacji
125 g pistacji (w całości, obranych)
125 g białej czekolady (w postaci chocolate chips lub posiekanej)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i zmielone pistacje. Zmiksować do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Dodać całe pistacje i posiekaną białą czekoladę, krótko zmiksować do połączania.
Formę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć dłonią lub łyżką. Piec w temperaturze 160ºC przez około 12 - 15 minut, do lekkiego zarumienienia brzegów. Wyjąć, przestudzić na blaszce a następnie przenieść na kratkę.
Przechowywać do 10 dni w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'How to be a domestic goddess' Nigella Lawson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-pistacjowe-z-biala-czekolada