Wykonanie
Te
ciasteczka naprawdę są najlepsze. To były pierwsze owsiane
ciasteczka, które upiekłam i do dziś są moimi ulubionymi. Taka kulinarna miłość od pierwszego wejrzenia (a raczej ugryzienia;). Aż trudno uwierzyć, że z kilku naprawdę podstawowych składników można wyczarować coś tak pysznego :
Ciasteczka są chrupiące, o lekko karmelowym posmaku, wspaniałe ze szklaneczką
mleka lub
kubkiem kawy zbożowej. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Na pewno je polubicie.Polecam :)* przepis pochodzi z tej stronySkładniki:200g miękkiego niesolonego
masła3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/4 szklanki jasnego
brązowego cukru1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszklanka
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli2 i 1/2 szklanki
płatków owsianych górskich (mogą być też
płatki błyskawiczne, ale górskie są zdecydowanie lepsze)Wykonanie:
Masło utrzyj z
cukrem do wypieków na jasną, puszystą masę. Dodaj
brązowy cukier i ucieraj jeszcze chwilę. Wbij do misy
jajko, wlej ekstrakt
waniliowy i zmiksuj do połączenia.Dodaj do misy pozostałe składniki (
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól oraz
płatki owsiane) i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.Z ciasta formuj kulki wielkości
orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuj spore odstępy, bo
ciastka mocno rosną na boki.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż
ciastka nabiorą delikatnie złotego koloru.Studź
ciasteczka na blasze przez kilka minut, po czym delikatnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Smacznego :)