Wykonanie
Moja siostra z ulgą pozbyła się
masła orzechowego (nie wszystkim musi smakować ;-), a ja je skwapliwie przyjęłam. Choć na kanapki u nas też nie będzie cieszyło się powodzeniem - do ciast i
ciasteczek jest niezastąpione. Można z niego wyczarować na przykład takie
fistaszkowe ciacha... Chrupiące z zewnątrz, z lekko ciagnącym środkiem... Polecam!Składniki na około 40 sztuk:pół szklanki drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)pół szklanki jasnego
brązowego cukrupół łyżeczki
soli115 g
masła115 g
masła orzechowego typy 'crunchy'1
jajkopół łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 szklanka
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Oba
cukry wymieszać, dodać
sól,
masło, zmiksować, aż mikstura będzie kremowa i puszysta. Wbić
jajko, dodać
wanilię i zmiksować.
Mąkę wymieszać z
sodą, zmiksować z resztą ciasta.Z masy formować kulki, najlepiej rękoma oprószonymi
mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż
orzech włoski, ponieważ
ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Układać je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w dużych odstępach, spłaszczać widelcem nadając im wzorek 'w kratkę'.Piec około 5 - 7 minut w temperaturze 200ºC. Odczekać chwilę przed ściągnięciem z blachy (będą bardzo miękkie i muszą stwardnieć). Studzić dalej na kratce.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z tej strony .