Wykonanie
Ciastka o których marzą dzieci :-). Tak przynajmniej mi się wydawało... do momentu, kiedy zobaczyłam radość w oczach mojego
męża ;-). Smakują zawsze - mocno chrupiące, twardawe, z orzeszkami, na podwieczorek lub na imprezę - nie tylko dla dzieci.Składniki na około 50
ciastek:220 g
masłapół szklanki
brązowego cukru muscovadopół szklanki drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonejpół łyżeczki
soliokoło 400 g orzeszków m&m'sWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i oba
cukry umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania jaśniejszej i puszystej masy. Wbijać
jajka, jedno po drugim,
wanilię, dalej ucierając. Dodać suche składniki i zmiksować. Na końcu wrzucić połowę orzeszków, wymieszać.Z masy (dość mocno się klei) formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, spłaszczać. Można też wykładać łyżeczką. W
ciasteczka powtykać połowę odłożonych wcześniej orzeszków.Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Odczekać chwilę przed zdjęciem z blachy (muszą stwardnieć). Studzić na kratce.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z tej strony .