Wykonanie
Uwielbiam ciasta na
maślance bo dzięki niej są wilgotne i długo utrzymują świeżość. Chociaż prawda jest taka, że są tak dobre że nie leżakują zbyt długo. Dzisiejszy wypiek ma dodatek w postaci
czekoladowych kropelek, można dodać kawałki
czekolady lub też całkiem z nich zrezygnować bo ciasto smakuje i bez nich.
ŹródłoSkładniki na kruszonkę:3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
brązowego cukru125 g zimnego
masła1 łyżka ekstraktu
waniliowegoSkładniki na ciasto:2 i 1/2 szklanki
mąki2 łyżki
masła1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sodyszklanka
chipsów czekoladowych1/2 szklanki
cukru1 szklanka
maślanki2
jajka2 łyżki ekstraktu
waniliowegoPrzesiać
mąkę, proszek i
sodę.
Chipsy obtoczyć w 1 łyżce
mąki. Ubijać
masło 3 minuty. Dodawać
cukier w 3 porcjach i ubijać dalej. Dodać
jajka i ubijać 45 s. Wmieszać ekstrakt
waniliowy. Dodawać na przemian
mąkę i
maślankę zaczynając i kończąc na
mące. Wmieszać
chipsy. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy (u mnie wieńcowa). Posypać kruszonką. Piec do suchego patyczka w 180 stopniach. (ok. 45 min)Smacznego:)